Cvijetin Milivojević: Vučiću za premijera treba neki SNS „Mirko Cvetković“

Politikolog Cvjetin Milivojević kaže da postoji još zamrznutih funkcija kadrova SNS kojima se smeše neke funkcije. U Danu uživo ocenio je da Dačić nema šanse da bude premijer, ukoliko ne bude izbora na leto. Smatra da Vučić traži premijera kakav je bio Mirko Cvetković.

0

Mesto šefa reformisane BIA je takav da se pretpostavlja izbor profesionalca, navodi Milivojević.

Koliko ja znam njegovo (Gašićevo) obrazovanje je srednjoškolsko, neko tvrdi da ima fakultet, podseća gost N1, ali dodaje da je Gašić i na mesto ministra odbrane došao bez ikakvog iskustva.

„Imamo još nekoliko zamrznutih kadrova SNS za koje se smeše neke funkcije“, ocenjuje.

Na izbor Gašića, stižu i reakcije iz opozicije. Komentarišući to, Milivojević kaže da mu se čini daopozicija ne razmišlja ni strateški ni kratkoročno. Šta bi se desilo ako bi bilo izbora na leto, opozicija ništa ne čini na organizovanju, ništa ne radi na kraju da podvuče neki izveštaj kako su prošli njihovi kandidati, kaže on, i dodaje da se samo bavi perifernim i već presuđenim temama.

„Opozicija se danas bavi likom i delom Gašića kao da je to sporno, kao da mi ne znamo šta je Gašić kao ministar učinio, da postoji afera Helikopter koja još nije razrešena… Svi mi to znamo.“

Oni su tako dobili danas jednu zadatu temu, i time će se baviti dok Vučić ne odluči da se bave nečim drugim, a u međuvremenu će opet biti šokirani izborom mandatara, navodi.

„Dačić nema šanse za premijersko mesto“

Govoreći o kandidatima za premijera, Milivojević kaže da je Vučić bacio novu temu opoziciji i novinarima – da predsednik Vlade može da bude iz SNS, a možda i Dačić, a možda i ekspert. To se dešava sedam dana pre nego što mora da napusti funkciju premijera, istakao je.

Jasno je da deo Ustava koji se odnosi na nadležnosti predsednika Republike postaje važan, i nije tačno da on ima malo nadležnosti, kaže Milivojević dodajući da mnoga ovlašćenja mogu iz njih da se crpe. „Kud će vam veće nadležnosti od toga da ste garant državnog jedinstva, suvereniteta i vrhovni komandant. Iz te pozicije sva druga prava možete da crpite, koga ćete smenjivati… Najbolji primer je Ivanov u Makedoniji, koji je odjedanput odlučio da je državni razlog da ne da mandat Zoranu Zaevu, i to je stvar njegove procene“, kaže dodajući da mu je to dozvolio Ustav Makedonije, ali da to isto dozvoljava Ustav i predsedniku Srbije.

„Druga je stvar što se gospodin Nikolić nije mešao, ali gospodin Vučić će se itekako mešati i pronaći još nekoliko načina da ta funkcija bude još jača“, naveo je.

Mišljenja je da ćemo imati kopiju onoga što je bilo u vreme vlasti Tadića i Mirka Cvetkovića.

Milivojević podseća da je i tokom kampanje sam Vučić hvalio nekadašnjeg predsednika Vlade Mirka Cvetkovića, govoreći da je bio dobar premijer. On takvog premijera traži, ističe gost Dana uživo. „Premijer mora biti iz SNS, hiperlojalan i bez viška stranačkih ambicija… Kada bismo pravili fotorobot, to bi bilo između gospodina Selakovića, gospodina Stefanovića, gospodina Đurića, Nedimovića i Vučevića – da to bi bilo, a oni imaju i neka znanja, uradili su nešto u svojim resorima“, navodi.

Šanse da Dačić bude premijer su nikakve, osim ako ne bi bili izbori na leto, pa da ga potroši na sledećoj krivini, ocenjuje Milivojević.

Smatra da je „ekspert“ odnosno nestranačka ličnost prežvakana priča. „Uostalom, u čemu je razlika između eksperta koji nije član stranke, kao gospođica Brnabić i gospodin Vujović, ali su hiperlojalni Vučiću, ili neko ko je formalno član stranke, nema tu velike razlike“, zaključuje.

N1

POSTAVI ODGOVOR

*