Да ли тужилаштво има план за српске жртве ратних злочина?

0

Тужилаштво за ратне злочине приводи крају израду такозване тужилачке стратегије, документа који треба да унапреди расветљавање многобројних још неразјашњених догађаја из ратова на подручју бивше СФРЈ и помогне решавању питања више од 10.000 несталих, од чега је око 4.000 Срба. Који ће предмети бити приоритетни за ово тужилаштво за сада се још не открива. Без одговора је и кључно питање – да ли ће судски поступци у којима су жртве били Срби убудуће имати предност.

„Тренутно се разматрају коментари Тужилаштва Међународног кривичног суда за бившу Југославију на нацрт стратегије и прихватљиве сугестије се уграђују у будући коначан текст. Усвајање стратегије на колегијуму тужилаца очекујемо крајем септембра. Тада ће бити утврђена листа приоритетних предмета, према критеријумима из стратегије”, каже за „Политику” Милан Петровић, руководилац у Тужилаштву за ратне злочине.

Подаци о новим истрагама држе се у тајности, а према доступним сазнањима, под истрагом је 46 људи у 14 предмета. Према нашим сазнањима, на листи најважнијих остаје предмет „браћа Битићи” (убиство тројице држављана САД), али ће се на њој вероватно наћи и „Штрпци” (отмица муслиманских путника из воза за Бар), „Сребреница” (стрељање 1.300 муслимана у Кравицама), „Велики парк” (злочин над осморицом српских војника ЈНА у Сарајеву), случај трговине људским органима Срба отетих на Косову (познат као „жута кућа”) као и предмет против Насера Орића.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*