Да ли земљу са највећим залихама нафте на свету чека грађански рат?

0

Немачка штампа пише о референдуму о формирању Уставотворне скуштине у Венецуели који је расписао председник државе Николас Мадуро. Његова влада јавља да је гласање успело, опозиција тврди да је то – лаж.
Председник Венецуеле Николас Мадуро је гласање о формирању Уставотворне скупштине прогласио за успех и рекао да је то било „највеће гласање за револуцију“. Према наводима државне изборне комисије, гласало је више од осам милиона грађана – 41,5 одсто грађана са правом гласа. Опозиција говори о само „два до три милиона“ гласача, преноси „Дојче веле“.

Мадуро је почетком јуна иницирао гласање како би учврстио своју позицију. У Венецуели већ месецима трају протести против њега и његове владе, у којима је досад живот изгубило више од 100 људи.

Демонстранти оптужују председника да уводи диктатуру и страхују да би нова Уставотворна скупштина могла да замени парламент, у којем опозиција има двотрећинску већину.

– Иако је потпредседник Тарек Ел Аисами говорио о масовном одзиву бирача на овај референдум, на сликама се виде углавном празни изборни локали – пише магазин Фокус:

– На стотине хиљада радника у државним фирмама је извршен притисак да гласају. Мадуро је био и на мети подсмеха – хтео је да демонстрира како изборни систем савршено функционише па је у изборном локалу у којем је гласао дао да му скенирају личну карту. На екрану рачунара се појавио натпис:

– Ова особа не постоји или је документ поништен. Снимак на којем се то види шири се по интернету.

Левичарски дневник Јунге велт пише да су „међународни медији пренели извештаје о покушајима да се грађани приморају да гласају и тако почели пропагандни рат о интерпретацији излазности на гласање које је опозиција бојкотовала. Тако је агенција Ројтерс јавила да је пре избора вршен притисак на запослене у државним фирмама, као и да је неким грађанима запрећено да ће, ако не буду гласали, изгубити право на субвенционисане намирнице.

Такве спекулације је подстакао и председник Мадуро, када је најавио да ће бити регистроване и домовинске исказнице гласача (Царнетес де ла Патриа) – та исказница је паралелни лични документ са подацима о здрављу грађана, њиховом учешћу на изборима и у социјалним пројектима владе.“

Ново тело са 545 чланова би заиста могло да се постави изнад свих других институција у држави. Критеријуме за избор тих чланова је утврдио сам Мадуро. Он тврди да ће Скупштина коју је назвао „новом суперсилом“ окончати „оружану побуну“ и донети мир. Она ће моћи да укине имунитет парламентарних посланика.

Вођа опозиције Енрике Каприлес је рекао да је референдум о формирању тог тела био „преварантски процес“ и да га опозиција „никада неће признати“ и да за њу „он не постоји“. Опозиција тврди и да је за време нереда приликом одржавања референдума убијено 15 људи. Влада јавља да референдум протекао мирно у читавој земљи и да није било никаквих жртава.

– Да ли сада прети грађански рат? -пита се радио Дојчландфунк:

– Јучерашњи дан је био најкрвавији откако су почели протести. У Каракасу је експлодирала бомба која је повредила осморицу полицајаца, а свуда у земљи је било сукоба демонстраната и полиције.

Радио цитира Луиса Висентеа Леона, шефа труста мозгова Датаналисис, који каже да, ако дође до таквог рата, „он неће бити конвенционалан. Постоји опасност од формирања све више паравојних група и урбане гериле и да то потресе читаву земљу. Ако опозиција и влада не буду ускоро почеле са преговорима о новим изборима, тај сценарио би могао да постане реалност.

САД су саопштиле да неће признати овај референдум јер Уставотворна скупштина, како је саопштило Министарство спољних послова у Вашингтону, подрива право венецуеланског народа на самоопредељење. Осим тога, он је „још један корак ка диктатури“. Према информацијама

Ројтерса, САД ће хитно увести нове санкције Венецуели. Од јужноамеричких земаља, само Боливија са председником Евом Моралесом подржава Николаса Мадура и признаје овај референдум.

– Венецуела се креће ка статусу међународног парије – пише Шпигел онлајн, „а то има посебну тежину, јер ова јужноамеричка држава 70 одсто добара за конзумирање мора да увози. Чак 95 одсто прихода венецуеланска држава остварује продајом нафте. Масован бојкот куповине венецуеланске нафте би могао да убрза крај ове владе. (…) Ситуација би могла да постане посебно непријатна за главну државну тужитељку Ортегу Дијаз која је протеклих месеци упала у очи као најпознатија критичарка Мадура из његових сопствених редова. Она је више пута рекла да се Мадуро креће ка ауторитарном режиму.

Дојче Веле

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*