Дачић доводи Марију Захарову у Гучу!

0

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић доводи у августу на Сабор трубача у Гучи једну специјалну гошћу – Марију Захарову, директорку Сектора за информисање и медије при руском министарству спољних послова.

Овај договор пао је између Дачића и “неустрашиве плавуше”, како су је западни медији прозвали, јуче у Бечу, на неформалном сусрету при министарском састанку ОЕБС који је одржан у Аустрији.

Дачић за “Блиц” каже да је Захарова са одушевљењем прихватила позив.

– Позвао сам је да посети Србију у августу. Обећао сам да ћу јој бити домаћин и да ћу је водити у Гучу. Није оклевала да прихвати позив, рекла је да обожава Србију и Србе – открива Дачић.

На питање да ли Захарова зна шта је Сабор у Гучи, он каже:

– Није знала док јој нисам објаснио. Прва асоцијација јој је била модна марка „гучи“.

О овом сусрету посведочила је у сама Захарова, поставила је “папарацо” фотографије из Беча на свој Фејсбук профил. На једној, Лавров и Kурц седе задубљени у разговор, док је на другој ухваћен Дачић како лежерно седи у фотељи.

– Неформални састанак шефова спољних послова на ОЕБС у Аустрији био је истински неформалан. После пленарног састанка, делегације су се раздвојиле по живописним угловима Беча. Лавров са Kурцом а Дачић са цигаром – нашалила се она.

Дачић и Захарова изградили су специфичан однос, о чему сведочи и то што јој је за Нову годину поклонио јелек. Тада се она чудила како је успео да јој узме меру јер је “увек била врло опрезна”, али и нашалила се да је заборавио да стави горње дугме. Само 15 дана након што јој је стигло изненађење од министра Дачића, она је њему по Сергеју Лаврову, министру спољних послова Русије, послала специјалан дар – цигару са налепницом на којој је њен лик.

Иначе, Захарова је у Kремљ стигла директно по директиви Владимира Путина.

Док политичари за комуникацију од друштвених мрежа углавном користе Твитер, она се окренула Фејсбуку.

– Премало је 140 карактера. Волим да пишем у нешто већем волумену, а не да одговарам са да или не као неки стуб – објаснила је она.

Она без увијања преноси поруке руске спољне политике, без задршке отплеше руски народни плес на самиту Асоцијације земаља југоисточне Азије (АСЕАН), али и предложи да се на Евровизији отпева песма о Башару Асаду.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*