Dačić: EU kao da želi da legalizuje ratne zločine protiv Srba

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da su izjave o formiranju Vojske Kosova novi faktor nestabilnosti i dodao da vlasti na Kosovu ne mogu da donesu takvu odluku u Skupštini Kosova bez glasova poslanika Srpske liste.

„Mi ćemo se svim svojim političkim sredstvima boriti protiv toga“, najavio je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da ne veruje da će formiranje vojske Kosova biti tema dijaloga u Briselu, jer se tamo, kako je dodao, pokreću „samo teme koje Kosovu odgovaraju“.

Dačić je rekao da prema Rezoluciji 1244 na Kosovu i Metohiji ne smeju da budu druge oružane snage osim snaga Ujedinjenih nacija, odnosno Kfora, i ocenio da poslanici Srpske liste neće podržati predlog o osnivanju vojske Kosova.

„Ukoliko poslanici Srpske liste glasaju u interesu srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji, a siguran sam da će to tako i biti, onda srpski poslanici neće podržati formiranje Vojske Kosova“.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je sinoć da Skupština Kosova hitno treba da odluči o formiranju Oružanih snaga Kosova, naglasivši da više nema vremena za gubljenje da se to i uradi.

Govoreći o odlaganju odlučivanja o izručenju nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradnaja Srbiji, Dačić je ocenio da je u tom slučaju reč o pokušaju da se politički oslobde ratni zločinci. Dačić je rekao da sud u Francuskoj sada čeka dokaze iz Srbije.

– On može da upotrebljava razne reči da bi sebe predstavio kao političku žrtvu, ali on je ratni zločinac. Francuski sud je tražio dokaze od srpskih vlasti. Ovde je reč o tome da se političkim sredstvima oslobode ratni zločinci – rekao je Dačić.

– EU želi da legalizuje to da su ratni zločini protiv Srba dozvoljeni i nekažnjivi. Reč je o zločinima koji su počinjeni posle dolaska UNMIK-a i KFOR-a. Nadamo se da će sud odlučiti po pravu – rekao je on.

 

 

Beta

POSTAVI ODGOVOR

*