Дачић: „Нека извини Вучић, али Америка, В. Британија и Француска нам нису пријатељи!“

0

Само слеп човек може да верује да је стављена тачка на проблеме на Балкану, изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

„Америка притиска, Руси су нам браћа“

Регионални конфликт ће трајати док траје узроци тих проблема – ако све проблеме стављате под тепих, саплешћете се о тепих, рекао је Дачић.

– Да ли су отклоњени проблеми због којих избили ратови на Балкану – нису. Ово је само интермецо између неких нових сукоба, не због Срба, већ због нерешених питања на Балкану. Ако велике силе то не схватају, оне праве пробелем, вртећемо се у круг – истакао је он.

Говорећи о притисцима великих сила на земље које нису признале Косово, Дачић је директно поменуо САД, Велику Британију и Француску. „Ја не могу да кажем да су нам то пријатељи, нек извини председник Вучић, они не раде за наше интересе, они раде против наших интереса. Могу да их поштујем као партнере, али далеко од тога да су пријатељи“, рекао је он и додао:

– То су велике силе, мисле да је самим тим што је неко из Стејт департмента могу да диктирају услове овде. Америка ће да анализира нашу војну сарадњу са Русијом, ако нешто имају да нам кажу, нека дођу Доналд Трамп или Рекс Тилерсон па нека кажу, нећу да слушам да ми то говори Брајан Хојт Ји, он може код мог помоћника, заменика…

С друге стране, додао је Дачић, „Руси јесу наши пријатељи, наша браћа“.

„Нађите једног Србина да је на функцији у Црној Гори – на шта то личи?“

Говорећи о односима у региону, Дачић је указао да Срби у Словенији немају статус националне мањине, да су у Хрватској Срби некада били конституитивни народ, а да су Хрвати сада проблем за БиХ. Он је такође рекао да се у Црној Гори трећина становништва изјашњава као Срби, али, додао је, „тражим једног Србина који на функцији у Црној Гори – на шта то личи?“

– Ја сам Милу Ђукановићу рекао да би било превише да тражимо реципроцитет – да колико има Црногораца на функцијама у Србији – јер не би имали места за Црногорце – рекао је Дачић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*