Дачић већ засео у премијерску фотељу

Први потпредседник Владе добио задатак од шефа да не мрда никуд док се он не врати из Кине и да држи под контролом кабинет у Немањиној 11

0
Ивица Дачић, први потпредседник Владе и шеф дипломатије, добио је од премијера и изабраног председника Србије Александра Вучића прилику да се у наредним данима поново опроба у вођењу Владе.

Дачић се нашао на кормилу у Немањиној 11 због премијеровог службеног пута ван земље, али и задатка који му је, како Курир сазнаје, пред пут у Пекинг поверио управо Вучић.

– Ово би могао бити знак да Вучић тренутно највише поверења има у Дачића и наговештај да је најближи одлуци да њему повери и место премијера. Дачић је чак одустао од пута у Њујорк, на седницу Савета безбедности УН, на коју обично иде, поготово ако је тема Косово, како би током недеље водио послове Владе. С обзиром на све ове околности, извесно је да ће тренутни вршилац дужности премијера преузети ту функцију кад Вучић пређе на место председника. Сад је то постало јасно и многим кандидатима за то место – каже наш извор из врха власти.

Дачић, који је и лидер СПС, за Курир објашњава да је Вучићева идеја да он остане у Београду и замењује га док је у Пекингу, што је, како наглашава, одраз великог међусобног поверења.

Учврстили сарадњу

– На седници Владе је премијер рекао да треба да останем у земљи док се он не врати. Моје је задужење као првог потпредседника Владе да замењујем премијера кад је он спречен и то није ништа ново, тако то функционише без проблема још од 2012. Постоји висок ниво међусобног поверења. И ових дана то радим заједно с Небојшом Стефановићем и нема никаквих проблема у функционисању. Али то нема везе са причом о новом премијеру – напомиње шеф дипломатије и овонедељни в. д. премијера.

Иако је од 2012. до 2014. већ био премијер, а касније и у неколико наврата замењивао Вучића кад овај није био у земљи, Дачић је сада на својеврсној генералној проби, јер је у току транзиција власти после председничких избора – Томислав Николић броји последње дане на Андрићевом венцу, а Вучић до краја месеца треба да саопшти ко ће га наследити на челу извршне власти.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је Вучићева и Дачићева сарадња додатно учвршћена током председничке кампање.

Одлични односи

– Односи на релацији врха СПС и врха СНС су одлични. Да ли је то потврда да ће Дачић бити премијер или не, далеко је да дотле сада идемо. С обзиром на то да је Дачић први заменик премијера, подразумева се да је он тај који ће остати у земљи. Ово је потврда да Вучић има поверења у Дачића и да су односи међу њима добри – рекао је Анђелковић.

Летело перје у Влади – шефовала и Зорана

До сада је у улози вршиоца дужности премијера, такође неколико пута, била и потпредседница и министарка саобраћаја Зорана Михајловић. Последњи пут се то догодило у јесен прошле године, кад су ван земље били Вучић и Дачић, још један потпредседник Владе – Небојша Стефановић, али и председник Николић и шефица парламента Маја Гојковић, па је на два-три дана читава власт и буквално припала Михајловићевој. Због начина на који је она ускакала на шефовску позицију, избијали су и прави мали вербални ратови на релацији Немањина – Андрићев венац, па је саветница председника Станислава Пак имала обичај да јој поручи да се понаша као умишљени премијер кад год Вучић није ту.

 Нела Кубуровић иде у Њујорк

Србију ће у СБ УН у Њујорку представљати министарка правде Нела Кубуровић. Она ће изнети мишљење Србије поводом новог извештаја Унмика о стању на КиМ. Министарка ће пренети и став Владе Србије поводом одређених политичких дешавања између Београда и Приштине, посебно после признања бившег шефа верификационе мисије ОЕБС Вилијама Вокера да одувек ради на стварању „велике Албаније“. Дачић нам је рекао да је на седници Владе он предложио да 16. маја, уместо њега, на седницу на Ист Риверу оде министарка правде.

КУРИР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*