ДАМАСК: После бомбардовања Сирије, председник Асад вратио Французима Легију части!

0

Кабинет сиријског председника Башара ел Асада саопштио је вечерас да је одликовање Легије части које је Француска 2001. године доделила Асаду враћено Паризу после учешћа те земље у недавном ваздушном нападу на сиријска војна постројења.

Окружење француског председника Емануела Макрона саопштило је у понедељак да Француска намерава да покрене процедуру повратка одликовања.

„Сиријско Министарство иностраних послова данас је званично вратило држави Француској, путем румунске амбасаде у Дамаску која представља француске интересе у Сирији, одликовање Велики крст Легије части, које је председник Француске Жак Ширак доделио председнику Асаду“, наводи се у саопштењу.

Одлука о враћању одликовања донета је после учешћа Француске „у агресији заједно са САД и Великом Британијом“ на Сирију 14. априла ове године, додао је Асадов кабинет.

Снаге САД, Велике Британије и Француске спровеле су ваздушне нападе после оптужбе да су Асадове снаге 7. априла користиле хемијско оружје у нападу у Думи, последњем побуњеничком упоришту код Дамаска.

„Није часно за председника Асада да носи одликовање једног режима који је поданик Сједињених Америчких Држава, с којима подржава терористе“, додаје се у саопштењу.

Ширак је одликовао Асада 2001. године након што је наследио оца Хафеза ел Асада као председник Сирије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*