Данас: Да ли се ствара нова опозиција?

0

Од априлских избора, који су коинцидирали са ноћним рушењем у Савамали и с тим у вези интензивирања протеста против градње Београда на води, које предводи Иницијатива Не да(ви)мо Београд, све чешће се помиње да се у Србији ствара нова опозиција.

У парламенту, реч је о новим странкама деснице и центра – Дверима и Доста је било. Уз то, у „класичним“ партијама попут ДС и ДСС дешавају се кадровска превирања, која су у случају Демократске странке резултирала директним избором лидера између четири кандидата, што је незабележен преседан у обновљеном вишестраначју у Србији. Наиме, било је случајева да су чланови странке директно а не путем делегата гласали за лидера, али је увек била реч о једном кандидату. Све ово требало би да представља веснике формирања нове јаке опозиционе сцене. Саговорници Данаса, међутим, нису сагласни у томе да ли се ствара нова опозиција, али сви истичу неопходност промена.

Борис Тадић, лидер Социјалдемократске странке, каже за Данас да Србији није потребна нова опозиција, већ нова власт. „Појава неке нове организације и четврта промена председника у ДС за четири године свакако не значи стварање нове опозиције у Србији“, сматра Тадић. Портпарол његове странке Константин Самофалов напомиње да су Србији потребни нови људи у политици.

„Грађани траже смену неспособне власти, а за то је потребан сваки човек спреман да политички делује. И управо због тога СДС ради на увођењу нових људи у политику“, додаје Самофалов.

На питање каква може бити улога Иницијативе Не да(ви)мо Београд, с обзиром на то да се ради о потпуно новим људима, он каже да представнике овог покрета треба питати како они замишљају своју улогу. „Поздрављам сваки облик отпора овој власти и њеном бахаћењу“, закључује Самофалов.

Бранислав Лечић, новоизабрани потпредседник ДС, за Данас пак каже да је Србији неопходна, не само потребна, нова опозиција.

„Осећам да ће се процес који је у ДС озбиљно започео избором новог руководства, на најдемократскији начин, проширити и на остатак друштва. Да би се то догодило најпре странку треба организовати. На томе се ради уочи Скупштине ДС 29. октобра, а затим ће се и поставити јасна политика која ће бити презентована. Потом би требало објединити опозиционе снаге, при чему ће се јасније знати са ким се може разговарати, а са ким не. То значи да ће социјалдемократско опредељење бити кључно. Можда мало лево или десно, али никако радикално“, каже Лечић. На питање да ли то значи да ДС планира да буде та нова опозиција, он одговара да ће ДС бити стожер опозиционог окупљања, јер јој то место припада.

Душан Павловић из покрета Доста је било за наш лист каже да је још увек тешко рећи ствара ли се у Србији нова опозиција.

„Још увек политички простор на опозиционој страни попуњава део пропалих и компромитованих станака, док неке странке тренутно покушавају да се искобељају из постпетооктобарског блата у које су увалиле Србију. Можда успеју. Старе елите спречавају нове да дођу у први план. Док се тај процес не заврши, не може се прецизно говорити рећи да ли је настала нова опозиција у Србији. А без нове опозиције СНС ће владати колико буде желела“, наводи Павловић.

На питање шта је опозицији потребно да би деловала ефикасније, он одговара промена елите, односно нови, неистрошени људи.

„То није све. Потребне су и нове политике и институције. Економска политика више не може да се заснива на субвенционирању свега и свачега. Социјална политика треба да буде усмерена на оне којима је помоћ потребна, поготово онима који нису у стању да се снађу на тржишту. Институционална реформа мора да подразумева промену правила која регулишу корупцију. Исто важи и за правосуђе – неопходна је примена безличних правила за избор и оцену рада судија и тужилаца“, сматра Павловић. Према његовим речима, опозиционим странкама је потребно удруживање и ојачавање сопствених странака и покрета.

У Либерално-демократској партији Чедомира Јовановића Данасу је речено да је Србији потребна демократија са изграђеним и институцијама које функционишу а које нису само декор. Како кажу у овој странци, добро је да у опозиционом делу политичке сцене постоји плурализам идеја и опција, али, како истичу, опозицији у Србији је неопходан другачији вид политичког деловања. За ЛДП је најважније да опозиција има јасну политику и да схвати шта је то политика. Како објашњавају, неопходан нам је јасан став у односу на Косово, региону, унутрашњим реформама, ЕУ и Русији. Како наводе, када опозиција буде имала јасан став о тим питањима, имаћемо и јасну политику.

Ђорђе Вукадиновић, посланик у парламенту Србије и директор Нове српске политичке мисли, каже да је појава покрета Не да(ви)мо Београд свакако позитивна ствар, јер доприноси комешању на политичкој сцени.

„Тај покрет је индикатор потребе за новим снагама и новом енергијом у опозицији, али је далеко од тога да је и он имун од дечијих политичких болести које прате појаву сличних покрета и у окружењу и Европи. Његови припадници ускоро ће морати да се суоче са последицама политичког артикулисања. Мораће да се изјасне да ли су за изборе или нису, да се изјасне да ли ће се мешати са старим политичким снагама, или ће се одлучити да чувају невиност и ексклузивизам. Важно је да на време прележе дечије болести и да се суоче са дилемом са којом се суочавају сви грађански покрети и политичке групе“, истиче Вукадиновић.

На питање да ли у Србији полагано почиње да се ствара нова опозиција, саговорник Данаса каже да је у питању динамичан процес који је некада видљивији, а некада мање видљив.

„Сада је наступила турбулентнија и динамичнијих фаза промена у опозицији, што због појаве нових политичких актера, што због кризе постојећих, а пре свега због инжењеринга актуелне власти која има велику амбицију да по опозицији мешетари и да је кроји и прави по свом укусу“, објашњава Вукадиновић.

Према његовим речима, и некадашњи ДОС и Слободан Милошевић су имали амбицију да мешетаре по опозицији, али нико од њих у толикој мери и са толиком посвећеношћу као Александар Вучић није се бавио уништавањем опозиције. Вукадиновић додаје да би за опозицију било добро да избегне замку поларизације на нову и стару опозицију, леву и десну, националисте и демократе, јер све те поделе терају воду на млин и власти и додатно је увесељавају.

Саговорник Данаса сматра да би те поделе требало избећи нарочито по питању важних ствари, као што је стварање равноправних услова за наредне изборе који год они били.

„И управно на тој тачки спајања или раздвајања биће јасно ко је права, а ко лажна опозиција. Лажна је она која служи режиму и заклања се иза неких наводних принципијелних разлика. Свака изборна трка под условима какви су били на парламентарним изборима је бесмислена, представља губљење времена и задовољавање мрвицама које падају са стола власти“, напомиње Вукадиновић. Додаје да је подела опозиције разумљива на дневнопартијском нивоу, али да ће она морати да оде у други план зарад стварања равноправних изборних услова. Ђорђе Вукадиновић напомиње и да би било добро, али да није ултимативно, да опозиција има јединство око евентуалног заједничког председничког кандидата.

Вучић: Протести су од почетка уперени против мене

Премијер Србије и лидер СНС Александар Вучић оценио је да се показало да је био у праву када је тврдио да протест Иницијативе Не да(ви)мо Београд није организован због рушења „три нелегалне бараке“ у београдској Савамали, него да је од почетка био усмерен против њега.

„Позивам оне који су улагали новац (у организацију протеста) да уложе више, шест пута више, јер ово није довољно. Ово је мало, шира су моја леђа, нека уложе више да би више пара остало у Србији. То на крају заврши у тржним центрима Делта ситију и Ушћу, како год окренете, и то добро дође. Ми то прикупимо и можемо да уложимо у повећање плата и пензија. Они нека руше, а ми ћемо да градимо. Иначе сам фасциниран њиховом снагом“, рекао је Вучић, а преноси Н1.

Коментаришући протест у петак у Београду, шести по реду у организацији Иницијативе НДБ због рушења у Савамали, Вучић је оценио да је посебно задовољан, јер се показало да је он од почетка био у праву када је говорио да нема никакве везе с рушењем незаконито изграђених објеката. „Ја сам то знао и, као што видите, насмејан то пратим. То је њихово демократско право“, рекао је Вучић после отварања турске фабрике Тибет мода код Ћуприје и додао да то показује демократско лице Србије, због чега је задовољан.

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*