Данас наставак поступка рехабилитације Милана Недића

0

Поступак правне рехабилитације председника квислиншке Владе Србије у Другом светском рату током окупације Немачке Милана Недића наставља се данас у Вишем суду у Београду, сведочењем историчара Бојана Димитријевића.

Димитријевић је на претходном рочишту рекао да Влада Милана Недића није имала никаква сазнања о томе шта се дешава са Јеврејима који су били у логору на Старом сајмишту, као и да Јевреји нису били у надлежности Недићеве владе, већ немачких снага и да се не може рећи да је Недићева влада помагала, него „само вршила евиденцију Јевреја“.

Поступак рехабилитације Недића почео је 7. децембра 2015, седам година пошто су захтев за рехабилитацију поднели Српски либерални савет, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима и породица Недић.

Почетак процеса рехабилитације изазвао је велике полемике у јавности – противници тврде да се Србија рехабилитацијом сарадника окупатора ставља на страну поражених у рату и обавља ревизију историје, док други сматрају да је Недића убио комунистички режим и да је без судске одлуке проглашен за квислинга и ратног злочинца.

Милан Недић је земљу напустио крајем 1945, али је убрзо ухапшен у Аустрији и савезничке снаге су га изручиле Југославији. Није му суђено, јер се убио скоком са прозора истражног затвора.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*