Данас одлука о Харадинају; Дрецун: Не верујем да ће га изручити Србији

Апелациони суд у Колмару данас ће саопштити одлуку о захтеву Србије за изручење Рамуша Харадинаја кога српско тужилаштво терети за бројне ратне злочине на Космету

0

АПЕЛАЦИОНИ суд у Колмару данас ће саопштити одлуку о захтеву Србије за изручење Рамуша Харадинаја кога српско тужилаштво терети за бројне ратне злочине на Космету. У случају позитивног мишљења Истражног већа суда, Харадинај би имао право да уложи жалбу на ту одлуку Врховном касационом суду Француске, док коначну одлуку о изручењу доноси француска влада.

Уколико Апелациони суд да негативно мишљење о захтеву Србије, изручење Харадинаја неће бити могуће и он ће бити слободан да напусти Француску, а Србија не би имала право да се жали на одлуку.

ДРЕЦУН: НЕ ВЕРУЈЕМ ДА ЋЕ ДОНЕТИ ОДЛУКУ ДА ХАРАДИНАЈА ИЗРУЧЕ СРБИЈИ

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да не верује да ће данас суд у Колмару донети одлуку да се Рамуша Харадинаја изручи Србији.

„Што се тиче доказа које је Србија приложила суд има чисту ситуацију, што се тиче политичког утицаја ту има простора да будемо песимисти“, рекао је Дрецун гостујући на РТС.

Он каже да чињеница да је Харадинај добио албанско држављанство не би требала да има икаквог утицаја на одлуку суда у овој фази, али да је све то можда игра којом се припрема евентуално наставак процеса.

„Ако се одлучи да он буде изручен, онда има право жалбе, а коначну одлуку доноси влада, министарство правде, што значи да би била политичка одлука“, појашњава он.

Како каже, Албанија није покренула судски процес проттив Харадинаја, да би имала основа да тражи изручење, али Дрецун сматра да се можда припрема други сценарио као што је бекство или да његови саборци очекују да буде ослобођен па да постане лидер опозиције.

Упитан за безбедност Срба он је рекао да се не сме прихватити теза коју Харадинај и Албанци на Косову покушавају да наметну, да прете нередима, дестабилизацијом.

„Ако прихватимо ту тезу онда ниједан злочинац из редова ОВК неће бити процесуиран. Организовани климинални клан Рамуша Харадинаја има неколико стотина људи под оружјем и имају способност за изазивање насиља, бар у делу Метохије“, каже Дрецун.

Обавеза КФОР-а и међународне заједнице је да заштити Србе, каже он и додаје да је много битнија политичка порука која се шаље од САД које могу да усмеравају деловања Албанаца.

Коментаришући наводе у медијима да су српске службе појачале ниво активности због турских обавештајаца у региону, он је рекао да је континуиран утицај Турске.

„Турска под Ердоганом има покушава где год живи муслиманско становништво да се наметне као лидер. Она има снажно економско присуство где живе муслимани, али и службе безбедности“, каже Дрецун и додаје да је питање да ли само Турска стоји иза оживљавања идеје о великој Албанији.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*