Danijel Igrec: Čanak suočava Srbe sa kosovskom „stvarnošću“

0
Lider autonomaške Lige socijaldemokrata Vojvodine i poznati politički oportunista, Nenad Čanak, najavio je juče kandidaturu za predsedničke izbore. Kao ključnu meru koji bi preduzeo kao predsednik Srbije naveo je priznanje lažne kosovske države.
Kako ističe jedan od predvodnika separatističke struje na severu Srbije „priznanje Kosova doprinelo bi miru na Balkanu, evropskoj budućnosti Srbije i istorijskom pomirenju dva naroda“. Prema njegovim rečima to je jedini način da Srbi prihvate „stvarnost u kojoj žive“.
U nekoliko rečenica Nenad Čanak razotkrio je čitavu suštinu svoje antisrpske politike koju sprovodi od samih početaka participacije u političkom životu Srbije. A to je podrivanje ustavnog poretka i narušavanje državnog suvereniteta!
Čankove secesionističke težnje nisu nikakav novitet u srpskoj politici. Setimo se samo kako je Liga socijaldemokrata Vojvodine oduvek bila jedna od najglasnijih zagovornica promena ustavnog položaja Srbije i njenog teritorijalnog rasparčavanja.
Podsećam da su 2013. godine predstavnici te partije u pokrajinskoj Skupštini predložili Platformu za usvajanje Zakona o finansiranju Vojvodine, jednog od ključnih dokumenata na kojem insistira Evropska unija, a kojim se Vojvodina de fakto izdvaja iz državnog poretka Srbije. Predlog Zakona pruža mogućnosti AP Vojvodini da samostalno prikuplja poreze koji su ključni za finansijsko stabilizovanje cele države što predstavlja prvi korak ka suverenitetu jednog dela teritorije Srbije.
Tan2016-1-11_115851243_0
Samo dve godine nakon toga Nenad Čanak postao je jedan od glavnih glasnogovornika antiruske politike. Njegove izjave u kojima je tražio hitan prekid ekonomske i energetske saradnje Moskve i Beograda, obustavljanje izgradnje „Južnog toka“ i zabranu ruskih investicija u Srbiji bile su odraz politike demonizacije Rusije i njenog državnog rukovodstva koja je u to vreme u Evropskoj uniji dostigla svoj vrhunac.
Još se sećamo izjava Nenada Čanka u kojima poziva na zabranu referenduma o Danu Republike Srpske, upoređujući ga sa “  nelegalnim referendumom“ koji će, kao onaj iz 1992. godine, izazvati novi rat u BiH“. Dejtonsko pravo Srba zapadno od Drine na narodno izjašnjavanje za Čanka je „grubo narušavanje celovitosti BiH, dok je otvoreno antiustavno delovanje njegove partije prihvatljivo sredstvo za dalje ponižavanje i cepkanje srpske države.
Kada Nenad Čanak priča o „neophodnosti priznanja Kosova radi evropske budućnosti Srbije“ namerno zaboravlja, da je ta evropska „budućnost“ usmerena ka oživljavanju veštačkog velikoalbanskog političkog projekta koji bi odavno morao da bude deo prošlosti. Kao što bi to morao da bude i lider LSV koji ovakvim skandaloznim izjavama samo pokušava da po svaku cenu ostane na srpskoj političkoj sceni i nađe sebi odgovarajuće mesto u stvaranju novog DOS-a.
Ukoliko Beograd prizna separatistički princip na Kosovu i Metohiji kao legalan to će secesionistima u Srbiji poslužiti da se na njega automatski pozivaju prilikom zahteva da se AP Vojvodini pruži šira autonomija. Autonomija koja će neminovno voditi u faktičku federalizaciju države i na kraju dovesti do secesije Vojvodine.
Na Zapadu se u određenim krugovima koji rade na finansiranju separatističkih težnji u Srbiji za Vojvodinu već uveliko koristi termin „mađarsko Kosovo“. Kako bi opravdao poverenje svojih zapadnih mentora Nenad Čanak žuri da se stavi tačka na pitanje južne pokrajine kako bi se otvorilo pitanje statusa severne srpske pokrajine.
Na veliku žalost Nenada Čanka ta „stvarnost“ sa kojom on želi da suoči srpski narod polako, ali sigurno nestaje. Projekat nezavisnog Kosova zaišao je u ozbiljnu krizu o čemu svedoče i sve nervozniji pokušaji Zapada da nekim novim sukobom dovrši proces stvaranja velikoalbanske monstrum-države. Pokušaji, koji su osuđeni na propast.
Srbi imaju svoju stvarnost. Ta stvarnost glasi da su Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo Srbije. Još uvek postoji nešto što se zove Ustav koji obavezuje i Nenada Čanka da, hteo on to ili ne, poštuje državno ustrojstvo ove zemlje. Uskoro će doći vreme da se on i njemu slični suoče sa stvarnošću: političkom i krivičnom odgovornošću za sve njihove antisrpske i antidržavne postupke!
13173692_10207975095762987_430657802024960406_n
        Mr. Danijel Igrec
Vidovdan

POSTAVI ODGOVOR

*