Дански „Политикен“: Запад мора да престане да демонизује Русију

0

Запад мора да престане да демонизује Русију, која се понаша „разумљиво и стратешки рационално“, иако то западне земље не желе да признају, наводи дански лист „Политикен“.

Русија је три пута преживела инвазију са Запада (1812, 1914. и 1941. године), а за време тог последњег напада је разорена и изгубила је 25 милиона становника, па има право да ту историју и памти, истиче дански лист.

Запад нема стратегију према Русији. Уместо тога, чврсто се укоренила русофобија, а сви они који покушавају да разумеју ставове које заступа Москва проглашавају се „корисним идиотима“.

– Како ми видимо будућу мирну и стабилну Европу, која узима у обзир гледишта свих? Је ли то Европа у којој Русија треба по свим тачкама да попусти? Тешко да је то могуће. То се неће догодити – наводи „Политикен“.

Неки медији објављују прогнозе о скором нападу Русије на Европу, иако у то нико не верује, наводи се у тексту и истиче да је било неразумно прогласити победу Запада у „Хладном рату“ и ширити НАТО све до руских граница.

„Политикен“ оцењује да нема разлога да се Русија третира као мала земља, а према њој се опходе управо на тај начин. Амерички политичари деведесетих година прошлог века сматрали су да је Русија „земља трећег света“ и да „никога није брига шта она мисли“.

Бивши шеф Пентагона Вилијем Пери био је већ тада против брзог ширења НАТО-а на Исток, упозоравајући да ће то „изазвати отуђење Руса“.

Амерички дипломата Џорџ Кинан, који се сматра творцем „стратегије одвраћања“, упозоравао је још 1998. године да је ширење НАТО-а било „неосновано, јер нико не представља опасност ни за кога“.

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*