Dečak iz vode… IN MEMORIAM (1958-1994)

1

Rođen je u Zagrebu, na Malu Gospojinu, 21. septembra 1958. godine, od oca Spase Mladenovića, Kruševljanina, oficira JNA, i majke Danice, rođene Puharić, rodom iz Makarske. Detinjstvo je proveo u Zagrebu, a kada je imao sedam godina, kao i većina „vojne“ dece tada zbog čestih prekomandi, porodica se seli u Sarajevo, jer otac dobija službu u glavnom gradu BiH.

miodrag-necic-gari-garinca-2-yugopapirU Sarajevu završava prva četiri razreda osnovne škole, i prvi put se sreće sa instrumentom koji je obeležio njegov život-gitarom. Prvim akordima ga je podučio Milan Necić, poznatiji kao Gari Garinča, jedna od sarajevskih legendi. Pred polazak u peti razred, porodica se, „po potrebi službe“, seli u Beograd, gde će Milan nastaviti školovanje i stvarati do kraja života.

Ipak, bez obzira na jednu njegovu izjavu, kako mu je Sarajevo ostalo u mračnom sećanju, uvek će mu se rado vraćati, u pesmama i nastupima. (Čuven je njegov predposlednji koncert u Sarajevu, održan u Domu mladih u Skenderiji, kojem sam i sâm prisustvao. Snimci sa ovog koncerta se često koriste kao audio-vizuelna potka za raznorazne priloge i emisije o EKV-u, što i ne čudi, jer, bio sam na nekoliko koncerata EKV-a, u Beogradu, Novom Sadu, Somboru, i samom Sarajevu, ali energija koju je Milan „predao“ publici na tom poslednjem sarajevskom koncertu, bila je neviđena…)6238e2c0aec704962b7a6c6685292da3_sarajevoSa drugom iz XI beogradske, Gagijem Mihailovićem, krajem sedamdesetih, osniva svoj prvi bend-„Limunovo drvo“. Sa bendom nastupa po gradskim gitarijadama, ali i održava koncerte u DOB-u i SKC-u. Poznate pesme iz tog perioda su: Sedmi krug, Oko moje glave, Limunovo drvo,… Ovim pesmama, grupa se „smešta“ u tzv. novi talas, rame uz rame sa, recimo Pankrtima, kojima su tada svirali kao predgrupa. No, ne kao „Limunovo drvo„, nego sada kao „Šarlo Akrobata„. Ovaj bend su osnovali Gagi i Milan, a priključili su im se Dušan Kojić-Koja, kao basista i Ivan Vdović VD za bubnjevima. Grupa je sa nekoliko svojih pesama (Niko kao ja, Ona se budi, Oko moje glave, Mali čovek), „izašla“ na čuvenoj kompilaciji „Paket aranžman„, rame uz rame sa Idolima i Električnim orgazmom.

110701Ovaj album je i krajeugaoni kamen jugoslovenskog novog talasa, jedne nove estetike, koja je preplavila čitavu SFRJ, „od Vardara, pa do Triglava“. Nekako se u svemu tome, i pored brojnih bendova nastalih na tom fonu, isticao Šarlo, i to u celokupnom izdanju, dakle i muzika i tekstovi, a naročito spotovi, koji su bili avangarda, za dotadašnje shvatanje popularne muzike među „naprednom omladinom“, u zemlji, u kojoj je tek sahranjen „najveći sin naroda i narodnosti“…

Sledeće, 1981. godine, Milan i „Šarlo akrobata“ objavljuju album „Bistriji ili tuplji čovek biva kad…„, koji je takođe zabeležio vrstan uspeh među poklonicima rok muzike. Krajem te godine, dolazi do sukoba između Koje i Milana, i grupa se raspada. Ali Milan, gotovo odmah, osniva novi bend-Katarina II. I to ponovo sa Gagijem. Raspad Šarla je „doprineo“ i formiranju još jednog kultnog beogradskog benda-Discipline kičme, koju je osnovao Koja. 1984. godine izlazi i album Katarine II, sa istim naslovom. Ovaj album je gotovo u potpunosti bio delo Milana Mladenovića. Sastav benda su, pored Gagija i Milana, činili VD, Bojan Pečar, i legendarna klavijaturistkinja-Margita Stefanović. Sa tog albuma, čuvene su pesme, Aut, Jesen, Radostan dan… Nakon svađe sa Gagijem, i njegovog odlaska u zatvor, Milan Mladenović menja ime grupe u Ekaterina Velika-EKV. Pod tim imenom, grupa se održala do Milanove prerane smrti. Milan i Margita su sve vreme činili srž grupe, dok su se ostali smenjivali. Tako je kroz grupu „prošlo“ nekoliko basista i bubnjara – Ivana Fecea Firčija, Srđana Žiku Todorovića, Marka Milivojevića,…maxresdefaultEKV izdaje ukupno sedam albuma, od kojih su neki postali kultni. To su: „Ekaterina Velika“, „S` vetrom uz lice“, „19LIVE86-Uživo iz Kulušića“, „Ljubav“, „Samo par godina za nas“, „Dum-dum“ i „Neko nas posmatra“. Većinu pesama, na svim pomenutim albumima je uradio Milan Mladenović. Pored stalnih članova benda, na ovim albumima su gostovala mnoga poznata imena iz sveta muzike. Tako da su sa EKV-om svirali (i pevali), i: Masimo Savić, Tanja Jovićević, Teodor Jani, Mitar Subotić, Đule Van Gog, Miško Plavi i još mnogi drugi. Pored rada u grupi, Milan i Margita su se isticali i još nekolikim multimedijalnim projektima. Pisali su i svirali i za druge grupe (Partibrejkers, Ban Gog, Babe, Elvis Kurtović, Novembar,…), radili za pozorište (Klasni neprijatelj, Tri sestre, S` one strane duge,...), i film (Tajvanska kanasta, Crna Marija).

Poezija Milana Mladenovića, često, kako neko reče, petomislena, duboko je prožimala slušaoca. Na momente depresivna, kao da je najavljivala, od samog svog početka, pa do kraja, od „Aut“-a, pa do „Anestezija“-e, užase onoga što će nam se desiti…

8e96a8f3c648412d9e5a3f137a214e70Početkom jugoslovenskih ratova, 1992. godine, sa članovima grupa Partibrejkers i Električni orgazam formira projekat „Rimtutituki„, čija je muzička aktivnost koncentrisana na antiratnu propagandu. Njihov najpoznatiji singl „Slušaj ‘vamo!„, s ključnim refrenom „Mir, brate, mir”, izdaje B92, a promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda. EKV, Partibrejkers i Električni orgazam septembra 1993. godine sviraju u Pragu i Berlinu sa zagrebačkim sastavom Vještice u okviru akcije „Ko to tamo pjeva“. Kada je trebalo da gostuju Rimtutitukijem u Banjaluci tokom rata, Milan je iz protesta otkazao nastup zato što je ekplozivom srušena najstarija i najpoznatija banjalučka džamija Ferhadija iz 1579. godine.milan-mladenovic-xU leto 1994. godine Mladenović putuje u Brazil, gde sa dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem – Subom (alijas Rex Ilusivii) i nekoliko brazilskih muzičara snima album „Angel’s Breath“ („Dah anđela“). Po Milanovim rečima, „to je neka vrsta psihodeličnog samba-roka s balkanskim uticajem”.

U avgustu 1994. godine, nakon nastupa Ekatarine Velike na festivalu u Budvi, Mladenović biva prebačen u bolnicu, gde mu konstatuju rak pankreasa. Upokojio se u Gospodu 5. novembra 1994. u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.Bio je jedan i neponovljiv. Verovao je u ljubav, u ljude, u „zemlju za nas“… Nije podilazio nikom, nije bio deo establišmenta, nije bio član Udruženja književnika, nije… Bio je tragični pravednik, u borbi za istinu, koja je pred kraj njegovog života bila tako daleka. Bio je jedan i neponovljiv, slovenski romantik i balkanski tragik. Bio je naš,… dečak iz vode…

Neka mu Bog duši oprosti!

Milan RAKIĆ