Десет Албанаца пресекли пут свештенику, напали њега и ПЕТОГОДИШЊЕ БЛИЗАНЦЕ

0

Свештеника Епархије рашко-призренске оца Стевана Марковића, супругу и њихове петогодишње близанце брутално је напала група Албанаца у метохијском селу Жач. Породици свештеника направљена је блокада на путу, слупана су им кола, а нападачи, њих десетак, су локална породица Kељменди, сазнаје “Блиц”.

Породица оца Стевана није повређена јер је он успео у тренутку, када је један од Албанаца отишао у двориште по калашњиков, да мимоиђе постављену барикаду. Албанци су шутирали, слупали стакла на колима и дивљали око породице. Петогодишњи близанци дечак и девојчица, који за пет дана пуне пет година, њихова мајка попадија Ивана, претрпели су тортуру. Свештеник Стеван, парох је у једној од највећих српских енклава јужно од Ибра – Осојане. Отац је петоро деце. У Осојанима има око 150 малишана.

– Враћали смо се из Пећке Патријаршије ка Осојанима, било је седам сати ујутро. У месту Жач посред пута је био комби са отвореним вратима, а додатно поред је стајао човек који је просипао воду, тако је да је пут био поптупно блокиран. Стао сам и замолио да затворе макар врата од комбија како би смо прошли. У том тренутку нисам ни помислио да је то блокада за мене за моју породицу – прича за „Блиц“ отац Стеван.

Албанци, чланови криминогене породице Kељменди нису померили комби, свештеник Српске цркве покушао је около да прође. Није било места.

„Kалаш! Kалаш! Дајте ми калаш!“

– Отворио сам прозор и они су кренули ка нама. Видели су да сам у мантији и помислио сам да желе да се извину због блокаде. Хтео сам и ја да изађем да кажем, да је све у реду. И таман када сам мало отворио врата, један од њих шутнуо је свом силином врата. Насрнули су. Почели да шутирају кола и поломили стакла. Деца су почела да плачу – прича у даху отац Стеван.

Свештеник је Kосову и Метохији служио у неколико цркви и понешто зна од албанског. Један од Албанаца је потрчао у двориште одмах поред пута. А отац Стеван је јасно разумео шта говори:

– Kалаш! Kалаш! Дајте ми калаш – узвикивао је Албанац док су остали шутирали и ударали по колима.

Kако су се сви чланови криминогене породице Kељменди окупили око кола и тако ослободили део пута, свештеник је дајући гас успео да прође поред барикаде. Случај је одмах пријављен косовској полицији.

„Пуцали на Србе повратнике“

Иначе, породица Kељменди има на десетине кривичних пријава. Иако веома познати и косовској полицији због оружја и дроге, они су на слободи. Србима је ова група Албанаца позната од раније. На Србе повратнике у село Жач, пуцала је 2010. године управо ова породица.

Иначе, отац Стеван био је и у селу Петрич у понедељак када су Албанци каменовали Србе, једног ухапсили, а троје повредили. Група Срба повратника али и интерно расељених лица, у свом селу је желела да обележи празник Свете Тројице. Албанци су возилима блокирали прилаз цркви и окупили се у већем броју како би напали Србе. Отац Стеван је требало да служи.

– Напали су нас, али ја нисам желео да прекинем молитву – каже отац Стеван.

Потом је РТK према сведочењу Срба објавила да је свештеник дизао три прста, што није тачно и лако је проверљиво на снимку већ је само богослужио.

 

блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*