Desna ruka Pape, kardinal Parolin u poseti Moskvi i ruskom patrijarhu

0

Šef odeljenja za spoljne poslove Moskovske patrijaršije episkop Ilarion susreo se danas u Moskvi sa državnim sekretarom Kardinalom Pijetrom Parolinijem, javlja RIA Novosti.

Parolini je stigao Moskvu na poziv ruskog ministra spoljnih poslova.

Episkop Ilarion i kardila Pijetro razgovarali su o bilateralnim odnosima dveju crkava kao i o nedavnom prenosu dela  moštiju svetog Nikole u Rusiju kao izrazu dobrih odnosa Vatikana i ruske crkve.

Između ostalih tema sastanka su bili i stanje u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Prema programu, koji je ranije najavljen od strane Svete Stolice, za tri dana kardinal planira da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovim, Patrijarhom Moskovskim i cele Rusije Kirilom. Parolini će se takođe sastati sa predstavnicima ruske katoličke zajednice.

Njegovo putovanje u Rusiju, sigurno najvažniju državu vatikanske geopolitičke agende, ukazuje i da je Kardinal čovek od najvećeg poverenja pape Franciska. Mnogi ga smatraju za možda i najmoćnijeg državnog sekretara Vatikana još od legendarnog Kardinala Euđenija Pačelija*, kasnije Papa Pije XII (*posle njegovog dolaska u tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju potpisan Konkordat 1935. godine).

 

POSTAVI ODGOVOR

*