Die Welt: Русија је опет постала велика сила, у Кремљ су се вратила „царска времена“

0

РЕНОМИРАНИ немачки лист Die Welt оценио је да је Русија „опет постала велика сила“.

         У тексту који је потписао Михаел Штирмер ,додатно се прецизира:

         „Русија је поново – Русија. велика сила на два континента. Огромна евроазијска империја са широком сфером интереса који се протежу од Средоземног мора и Блиског Истока до Латинске Америке. Она је ослонац православља и сматра себе Трећим Римом“.

         Штирмер у овом контексту описује један пријем з Кремљу који упоређује са церемонијама из руских „царских времена“:

         „Када Владимир Путин приређује пријем у старој тврђави Кремљу – у тим свечаним моментима има се утисак да је време стало и да се све догађа по протоколу из империјалних времена“.

         Die Welt наглашава да је Запад после распада СССР имао прилику да са Русијом успостави „односе поверења“, али да је – уместо тога – НАТО  почео да се шири на исток.

         Зато је – тврди немачки лист – Кремљ на крају објавио: „Или нови поредак, или неће бити никаквог поретка“.

         Die Welt наводи и ове речи бившег америчког државног секретара Џорџа Шулца: „Русија је као рањени медвед – моћна и непредвидљива, а и – злопамти“.

         Немачки лист  поставља и питање: „Зар је ово било тешко схватити још пре 20 година? А мораће Запад, пре или касније, да пође усусрет Русији. Хтео он то или не хтео, а боље је да то учини што пре. И да врати на сцену најбоље елементе система створеног у време Хладног рата. Поготово би било добро да не смеће с ума парадокс узајамног гарантованог уништења који значи да суперсиле могу преживети једино заједно или заједно пропасти“

         Из немачке се – независно од овога – већ чују гласови упозорења да Запад треба да се мане покушаја да на Рудсију утиче помоћу санкција.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*