Дијана Вукомановић: Београд је боинг 747 који Вучић не зна да вози

0

Народна посланица Дијана Вукомановић сматра да би опозиција могла да се уједини за изборе у Београду после, како је рекла, болног искуства са председничким изборима. Опозиција, према њеним речима, треба и да учествује у дијалогу о Косову који је најавио председник Вучић, јер је легитимни представник милион грађана и њен глас треба да се чује.

Дијана Вукомановић се у Новом дану телевизије Н1 осврнула на интервју Вука Јеремића “Блицу”, у којем је бивши шеф дипломатије чију је кандидатуру подржала на протеклим председничким изборима, рекао да је важно да опозиција на изборе у Београду изађе у једној колони.

Вукомановић верује да је опозиција своју лекцију научила још крајем 90-их када је прерасла у коалицију ДОС и победила на изборима 2000. Против конгломерата странака око СНС-а логично је борити се само у једној колони, поручује она.

„Председнички избори били су показна вежба колико је погрешно ићи у више колона. Вучићу и странкама око њега можете парирати једино конгломератом. Једино би та битка били прса у прса, овако је као Гулевер и Лилипутанци”, сликовито је објаснила Вукомановић.

Уверена је и да опозиција у том случају може да победи у Београду, што према њеним речима, показује искуство из 1996/97 када је удружена опозиција победила на изборима у Београду и још неколико дестина градова у Србији. Каже и да су јој колеге из СПС-а, чији је члан донедавно била, причале како се тада у странци говорило: “Пустите опозицију, Београд је ‘боинг 747’ који опозиција не зна да вози”.

“Београд јесте ‘боинг 747’ који Вучић и његови сарадници не знају да возе”, констатује Вукомановић и истиче да се опозиција у главном граду не бори за парчиће власти, већ да желе да створе престоницу 21. века у којој ће се решавати животна питања, попут водовода, канализације, социјалне заштите…

Гошћа Новог дана поручује и да опозициони лидери треба да превазиђу своје сујете и уједине се за изборе у главном граду, јер је битка за Београд, према њеним речима, цивилизацијска битка и борба за виши интерес.

“Морамо применити све методе, наравно ненасилне, и бити мудри и сврстати се у јенду колону (…) Могу бити задовољени сви апетети. Ово је цивилизацијска битка за Београд (…) Разговрамо сваки дан у парламенту, воде се ти разговори, и за врућим летом, врућа политичка јесен је пред нама. Кренуће то динамичним темпом”, уверена је она.

На питање како коментарише спекулације да је Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Родољуб Шабић, потенцијални кандидат опозиције за градоначелника, Вукомановић је навела да неће учинити исту грешку као председница парламента Маја Гојковић која је из скупштинске клупе позвала Шабића да поднесе оставку и уђе у изборну трку.

“Одлуку препуштам Шабићу (…) Рекла бих да он изузетно добро обавља свој посао Повереника, веома је видљив у јавност на начин на који је Саша Јанковић био као Заштитник грађана”, навела је она.

Вукомановић је рекла и да подржава Вука Јеремића у оснивању странке, али да није оптерећена чланством, јер јој чланска карта није потребна да би се осећала ангажованом. Иако партије нису толико омиљене у јавности, Јеремић је, како каже, свестан да без партијске инфраструктуре не може ништа да се уради у Србији.

Опозиција треба да учествује у дијалогу о Косову

Председник Србије Александар Вучић оценио је у ауторском тексту за “Блиц” да је унутрашњи дијалог о Косову одлучујући за будућност Србије и српског народа. На питање треба ли опозиција да учествује у том дијалогу, Дијана Вукомановић је рекла да треба и да је опозиција спремна за то.

“Наравно, глас опозиције мора да се чује. Зато смо и у парламенту. Не слажемо се са многим предлозима измена закона и нових закона, са много тога што се десило пре, после и након избора, али ми смо ту да се наш глас чује. Ми смо легитимни представници преко милион грађана Србије”, подсетила је она, истовремено истичући да дијалог о Косову и Метохији мора бити општедруштвени, а не само партијски дијалог.

Подсетила је и да Косово није члан УН, да његову независност не признаје ни пет чланица ЕУ, те да је Косово “део спрског идентитета”.

“За мене је кључна реченица око које је грађен текст Александра Вучића, реченица Добрице Ћосића да су Срби народ који побеђује у рату, а губи у миру. Вучић то парафразира да нисмо толико ни добили у ратовима да бисмо имали шта да изгубимо. То оставља широки маневарски простор да се другачије разговара о Косову и Метохији”, оцењује Вукомановић и подсећа да Бриселски споразум није имплементиран, посебно у оном делу кључном за Србе, а то је формирање Заједнице српских општина.

Гошћа Новог дана сматра и да питање Косова неће бити тако брзо решено, свакако не у мандату једног председника или једне владе.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*