Директор школе запослио СЕДАМ ЧЛАНОВА ПОРОДИЦЕ

0

Против директора Трговинско-угоститељске школе Градимира Илића биће покренут поступак због непотизма, јер је у тој школи запослио чланове уже и шире породице, навела је Агенција за борбу против корупције.

Током седам година директоровања, Илић је, наиме, запослио свог сина и синовљеву жену, ћерку и њеног супруга, брата од стрица и његову супругу, али и своју сестричину, што је, иначе, јавна тајна у Лесковцу на коју се нико од надлежних није обазирао, а Агенција је реаговала на основу пријаве једног грађанина.

– Директор је довео себе у ситуацију сукоба интереса, јавни интерес подредио приватном и јавну функцију искористио за стицање користи за повезана лица, чиме је угрозио поверење грађана у савесно и одговорно вршење јавне функције – наводи се између осталог у допису в. д. директорке Агенције за борбу против корупције Верке Атанасковић, у који је „Блиц“ имао увид.

Покушали смо да контактирамо са Илићем, али је он кратко рекао да нема коментар и спустио слушалицу. У ранијој изјави за наше новине признао је да је запослио чланове своје породице и рођаке, али на конкурсу, те да је инспекција проверавала анонимне пријаве којима је оптуживан за сукоб интереса, али да није пронашла ништа незаконито.

– Због тога сам обелео, а инспекције нису нашле ништа незаконито – казао је тада Илић.

У пријави једног грађанина Лесковца упућеној Агенцији наводи се још да је Илић запослио и децу једног просветног инспектора, али у одговору стоји да то не представља сукоб интереса по Закону о Агенцији.

Постоји и директор који у свом мандату успео да запосли више својих рођака од Илића, а то је директор основне школе у Винарцу

Чланови Илићеве породице, осим братовљеве супруге, запослени су са петим степеном стручне спреме. Професори у тој школи наводе пример Илићеве снахе која је са завршеном Медицинском школом запослена у Трговинско-угоститељској као хигијеничарка. Ванредно је потом завршила управо Трговинску школу и данас учи ђаке како да праве колаче.

Оно што, међутим, сви признају, Илић је успео да уведе велики број смерова па сада школа којом руководи једна је од највећих и најпрестижнијих у Лесковцу.

Непотизам је, иначе, изражен и у другим лесковачким школама, али је до Агенције за борбу против корупције доспео само Илић. Постоји и директор који у свом мандату успео да запосли више својих рођака од Илића, а то је директор основне школе у Винарцу Ненад Цекић.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*