Ђорђевић: Професионални војници који остану без уговора постаће чувари

  0

  Министар одбране Зоран Ђорђевић рекао је да МО улаже огромне напоре на очувању стандарда запослених, колико је могуће у условима економског опоравка земље.

  Он је то рекао у интервјуу за магазин “Одбрана“, чије делове преноси Б92.нет, уз напомену да је од почетка новембра имао више сусрета са синдикатима који делују у систему одбране. Између осталог, говорио је и о буџету који је за следећу годину намењен Министарству одбране.

  “Сматрам да само заједнички можемо да успемо у настојању да се материјални положај и услови рада у војсци побољшавају, али према реалним могућностима државе и друштва. И како каже наш премијер, колико зарадимо, толико можемо и да потрошимо. И овом приликом морам да поновим да ће већ почетком следеће године свим запосленима бити повећана плата за пет одсто и неће бити отпуштања запослених, а нови правилник о платама примењиваће се од 1. јануара 2018. године“, рекао је Ђорђевић.

  Истакао је и да су Правилником о изменама и допунама Правилника о платама професионалних припадника Војске Србије онемогућене злоупотребе задржавања коефицијената положајне плате без услова у погледу службене оцене и времена проведеног на тој дужности.

  Упитан како задржати професионалне војнике по уговору који све чешће одлазе из Војске рекао је да је један од демотивишућих фактора чињеница да када наврше 42, односно 48 година живота, или не задовоље здравствене критеријуме, немају могућност да продуже уговор.

  “То негативно утиче на мотивацију младих људи, потенцијалних кандидата за професионалне војнике и усложњава проблем попуне Војске. То ћемо превазићи запошљавањем у својству чувара у саставу новоформиране Војне установе за физичко-техничко обезбеђење војних објеката. У току је процедура за формирање такве војнодоходовне установе, чији би пробни период за оцену функционисања био од априла до децембра наредне године, у чија ће попуна бити искључиво из редова професионалних припадника војске. Такође планирамо да та установа изађе на тржиште рада и у равноправној конкуренцији учествује на тендерима за обезбеђење физичко-техничке заштите других државних органа“, каже Ђорђевић.

  Тема враћања редовног служења војног рока је од недавно веома актуелна у јавности.

  “Формирана је интерресорна радна група ради израде стратегијских докумената – Стратегије националне безбедности Републике Србије, Стратегије одбране Републике Србије, Беле књига одбране Републике Србије и Дугорочни план развоја Републике Србије – који треба да анализирају изазове и претње са којима се суочава Република Србија у наредних десет година, па ће на основу њихове анализе бити предложено евентуално враћање обавезног војног рока, које ће у том случају бити прослеђено влади, а онда и Скупштини на усвајање. Ако Скупштина донесе такву одлуку, Министарство и Војска су у могућности да у најкраћем року обезбеде услове за њено спровођење“, каже Ђорђевић.

  Према његовим речима, један од приоритета система одбране је опремање РВ и ПВО.

  “Набавили смо два вишенаменска транспортна хеликоптера Ми-17 В-5, а у плану је набавка још шест до десет вишенаменских хеликоптера. Руска Федерација нам је донирала шест авиона МиГ 29, који ће, у наредном периоду, са нашим авионима тог типа у наоружању РВ и ПВО, чинити основу наше ловачке авијације, способне да изврши мисије заштите ваздушног простора. До краја 2016. године у употребу ћемо увести школске авионе „ласта”. Такође планирамо модернизацију авиона „орао” и Г-4. Ремонт хеликоптера „газела” настојимо да решимо с иностраним партнером“, навео је Ђорђевић.

  Истакао је и да сопствени развој средстава и домаћа индустрија представљају значајан сегмент опремања Војске и да се томе посвећује посебна пажња.

  “Следеће године у наоружање ће бити уведен лансер ракета самоходни вишецевни модуларни „Морава”, чије је завршно испитивање управо започело у Техничком опитном центру. Реч је о сложеном, потпуно аутоматизованом борбеном систему, који може лансирати све врсте ракета које се налазе у наоружању наше војске. До краја 2017. године увешћемо и хаубичку муницију 122 мм повећаног домета. Очекује се и верификационо испитивање самоходне топ-хаубице 155 мм НОРА Б52 М15, произвођача „Југоимпорт СДПР”, како би се и тај артиљеријски систем нашао у оперативној употреби у првој половини наредне године. Његовим увођењем Војска Србије ће бити опремљена и новом артиљеријском муницијом, домета 40 километара, као и савременим оптоелектронским уређајима“, додао је Ђорђевић.

  Министар одбране је навео да је Министарство одбране свесно да се војни буџети не само у Европи, већ и у нашем региону повећавају.

  “То је осликавање нових жаришта која постоје у свету, која никада нису била ближе Европи, а која потенцијално представљају претњу за нашу земљу, али и за Европу и Европску унију, чији ћемо саставни део свакако једног дана бити. Ми желимо да будемо део заједничке Европске одбрамбене политике, желимо да се понашамо као да смо чланица ЕУ, да будемо одговорни и спремни да на све те, евентуалне, изазове одговоримо“, закључио је Ђорђевић.

   

   

   

  Магазин одбрана

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *