Додик 11. на црној листи исламиста за одстрел!

0

Председник Републике Српске Милорад Додик налази се на 11. месту европске црне листе за одстрел Исламске државе, ексклузивно сазнаје „ЕуроБлиц“.

Председник РС за „ЕуроБлиц“ каже да је упознат са овом информацијом.

– Недавно сам сазнао да сам 11. на тој црној листи Исламске државе – рекао је кратко Додик.

На том списку ИСИС су председници и премијери земаља ЕУ и региона, а раме уз раме са председником РС су председник Француске Франсоа Оланд, немачка канцеларка Ангела Меркел, премијер Белгије Шарл Мишел и други државници који се свакодневно супротстављају све јачем исламском екстремизму у Европи.

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић потврдио је за „ЕуроБлиц“ да ИСИС има листу за одстрел на којој су њихови највећи противници.

Тачно је и да је председник РС Милорад Додик на тој листи Исламске државе. Он је уједно и једина особа из БиХ која се налази на мети исламиста – навео је Галијашевић.

Додаје како се име председника Републике Српске нашло на листи и због супротстављања исламизацији у БиХ.

– Теористички напад на Полицијску станицу у Зворнику у априлу прошле године био је званичан улазак терориста на територију Републике Српске и не треба одбацити могућност да се ти напади догоде у будућности- закључио је стручњак за безбедност Џевад Галијашевић.

Стручњак за безбедност Предраг Ћеранић наглашава да ову информацију треба схватити озбиљно.

– Уверен сам да МУП РС предузима неопходне мере, али оно што није добро то је да на нивоу БиХ не постоји довољна усклађеност безбедносних агенција и што постоје лоши односи на релацији министра безбедности Драгана Мектића и главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића – упозорава стручњак за безбедност Предраг Ћеранић.

Додаје како се због лоших односа у безбедносним службама, са правом поставља питање како ће уопште функционисати Ударна група за борбу против тероризма.

Подсетимо, председник РС и у јулу ове године оштро је критиковао исламисте у БиХ након паљења заставе Србије.

Додик је тада истакао да је паљење српских застава, промоција „Исламске државе“ и позив на тероризам у моменту када се широм Европе догађају терористички напади.

Он је чин паљења назвао јасним знаком да је БиХ држава опасног живљења и да као таква није пожељна ни за један народ, поготово не за Србе и подсетио да власт Српске годинама указује „да нема будућности у БиХ, заједници која представља припремни полигон за терористе који делују широм Европе и света и у којој се слободно промовише тероризам“.

Информације европских агенција

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић истиче да су на листи ИСИС председници и премијери држава који наносе штету радикалним исламистима и који су претња ИСИС у остварењу њихових циљева на подручју Европе.

-Ради се о листама до којих су дошле европске обавештајне агенције- објаснио је Галијашевић.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*