Додик: Имамо Србију као државу, имамо Српску као државу – то нам је старт за 21 век

0

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да верује у државну политику Србије и да ће Српска пратити и подржати све оно што Србија и њено руководство чине о питању Косова.

Додик је исказао подршку Србији у настојању да очува свој територијални интегритет и дијалогом покуша да ријеши питање односа са Приштином.

„Осећам се веома пониженим чињеницом да су они (Албанци) употребили насиље над једним човјеком (Марком Ђурићем), који није био ни наоружан, као и над групом наших људи који су тамо (на Космету). То ће остати печат овог времена и тражиће адекватну меру“, рекао је Додик новинарима у Београду.

Додик је оценио да су Албанци претералиs и да је оно мало неког поверења према њима потпуно изгубљено.

Према његовим речима, без обзира што је Косово државно питање Србије, у емотивном и појмовном смислу је и питање сваког Србина где год се налази.

„У том погледу сматрамо да имамо око тога шта да кажемо“, истакао је Додик.

Он је подсетио на став Народне скупштине Републике Српске да Српска има право на независност, ако УН призна независност Косова, јер готово идентичне ситуације не могу да имају различита решења.

„Тај скупштински закључак је веома актуелан и никада није стављен ван снаге. У сваком случају, видећемо у наредним данима на који начин поново се бавити тим питањем и закључком Народне скупштине“, рекао је Додик.

Додик је изразио уверење да ће Србија својом активношћу на регионалном и глобалном плану обезбедити прави и адекватан одговор у вези са Косовом.

Он је рекао да је Косово готово било изгубљено до пре неколико година на шта је указивало и оно што се дешавало на међународном плану, али да је актуелна власти у Србији предвођена Александром Вучићем вратила то питање на међународну сцену, у оквире међународног дијалога.

„Готово је било дефинитивно пре пет до шест година да се Косовом нико није ни бавио у Србији. Ја верујем у државну политику Србије и ми ћемо пратити и подржати све оно што Србија, њено руководство, председник и Влада чине на том питању“, истакао је Додик.

У овом веку дефинисати српске интересе

Додик је оценио да је дошло време да се у овом веку дефинишу српски национални интереси и циљеви и да дође до хомогенизације и интеграције, пре свега Србије и Републике Српске.

„Циљеви су интеграција у овом веку. Морају да се интегришу Република Српска и Србија, мора да се реши статус и питање Срба на Косову, односно северног дијела. Морамо да видимо на који начин ће се решити српско питање и у Црној Гори, где мора да се адекватно заштити српски национални интерес“, рекао је Додик новинарима у Београду.

Он сматра да је ово век који сигурно тражи одговоре на српске националне изазове, те да то подразумева интеграцију и окупљање око српског националног питања.

„Претпоставка је да постоји Србија као држава, постоји Република Српска као држава. То није мало за почетак, али ми морамо да радимо на заштити српских националних интереса отворено, као што то чине и други народи у региону, без оклевања“, истакао је Додик, напомињући да хрватски народ никада није одустао од онога што тражи.

Додик је нагласио да српски народ мора да истакне захтеве за овај век и оценио да долази време када ће се десити једна, пре свега, политичка хомогенизација која треба да окупи интелектуалне, политичке и друштвене кругове – српске представнике где год се налазе да дефинишу српске циљеве.

Он је оценио да српско питање не стоји добро ни у другим деловима бивше Југославије, те навео да се у Хрватској тешко иде са афирмацијом српских националних права, а у Словенији Срби чак немају ни статус мањине.

„То све говори да треба једна енергична акција. Дакле, ми се морамо извући из оне ситуације у којој је претпоставка да смо ми кривци и да морамо нешто да урадимо на своју штету. Сада морамо да кажемо – не, ми нисмо кривци, ми имамо наш интерес и шта нас интересује“, рекао је Додик.

За Српску важна велика победа коалиције СНСД-ДНС-СП

Додик је оценио да је за рјешавање искушења која стоје пред Републиком Српском важна јака коалиција СНСД-ДНС-СП и њена велика победа на изборима, јер ће власт од 2018. до 2022. године вероватно дугорочно дефинисати питање статуса Српске.

Додик је истакао да је веома важно да систем власти буде компактан на нивоу заједничких институција и на нивоу Републике Српске, те оценио да је коалиција окупљена око СНСД-а најдуговечнија.

„Колико је то важно говори чињеница да странци предвођени западњацима, пре свега Британцима и Американцима, финансирају импотентну опозицију Републици Српској, која је њима сервилна на нивоу БиХ. Ми тачно знамо одакле долазе подршке“, рекао је Додик новинарима у Београду.

Он рекао да нису све подршке само вербалне, него и конкретно финансијске за изборе „у покушају да се смањи снага Републици Српској“.

Додик је оценио да није упитна победа СНСД-а, њених кандидата, коалиционих партнера ДНС-а и СП-а, већ обим те победе, која, како је нагласио, треба да буде масовна и велика.

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*