Додик: Јасеновац је био државни пројекат НДХ за који нико није одговарао

0

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Доњој Градини да је концентрациони логор Јасеновац био државни пројект Независне Државе Хрватске (НДХ), за који никада нико није одговарао и који данас нема званичну категоризацију као геноцид.

Додик је на обележавању Дана сећања на жртве усташког злочина у Спомен подручју Доња Градина рекао да је српски народ из Првог светског рата изашао потпуно девастиран, а да је убрзо почео Други светски рат у којем је настављено убијање и страдање Срба.

“Убијали су нас где су стигли, без повода. Очигледно су у томе уживали, јер никада нису стали, престали, чули зов и плач мајке и детета”, казао је он, додавши да је из Јасеновачких логора успела да се пробије само мала група од 1.100 људи, пред сам крај рата, у априлу 1945. године.

Он је казао да су Срби кроз историју страдали због “илузија и страха”, наводећи да је Република Српска створена као “одговорност и зов српског народа, а не да се учини зло неком другом народу”.

“Средином деведесетих година нам је покушано да се импутира да смо покушали некога убијати. Ми смо бранили своју слободу, своје куће и нећемо одустати од ње. Нећемо пасти у страх и илузије стварања друштва на каквом је пропала бивша Југославија”, казао је Додик.

Према његовим речима, у свету који је у нереду, најважније је да се призива мир, међу људима, народима и државама.

“Ми смо припадници српског народа који је мирољубив и тежи стабилности и миру. Желим да се заветујемо на живот, на миран живот на овим просторима. Ако не можемо да живимо заједно са онима за које смо мислили, можемо живети у миру једни крај других. Морам позвати на мир међу нама, међу људима, међу народима”, рекао је Додик.

Председник Српске демократске странке (СДС) Вукота Говедарица изјавио је да је “Јасеновац мајка свих зала на овим просторима”.

“Толико су страшне и несагледиве размјере злочина који се овде догодио да то зло и страдање из историјских дубина пулсира и још одређује карактер односа народа и држава које настањују овај несрећни део Балкана”, рекао је Говедарица.

Он је навео да од модерне европске државе Хрватске тражи да се коначно и недвосмислено одреди према “овом ужасном месту” и да се најоштрије супротстави сваком покушају умањења жртава, као и да ни по коју цену не допусти да “једна наопака и нељудска идеологија и данас налази начина да дигне главу у Хрватској”.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је да је Србија гарант мира у региону, истичући да Срби не смеју заборавити шта се десило, јер је Јасеновац био пројекат НДХ, чији је циљ био потпуно истребљење Срба, Јевреја, Рома и антифашиста.

“Јасеновац не би смео никад никоме да се понови”, казала је Гојковић.

Према њеним речима, у темељу НДХ били су мржња и расизам, “зло које није потпуно нестало са урушавањем те државне творевине”.

“Сваки покушај оживљавања усташтва и фашизма угрожава основна људска права што се не сме допустити, односно не сме се дозволити да се врате такве вредности”, рекла је Гојковићева у Доњој Градини.

Главни рабин јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел казао је данас да није време да се ћути о злочинима у Другом светском рату, већ о њима треба да се говори, јер су, како је истакао, непријатељи гласни.

Он је оценио да је “тишина дуго владала стратиштима на којима су усташе крвничким убијале невине жртве”.

Асиел је данас у Доњој Градини читао молитву на јеврејском језику за Јевреје убијене у усташком концентрационом логору Јасеновац.

Члан Светског парламента Рома Драгољуб Ацковић рекао је да су на овом месту страдали његови сународници само што су били Роми, додавши да никада неће бити утврђен тачан број Рома који су одведени у вагонима у Јасеновац.

Ацковић је за страдале прочитао молитву на ромском језику.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*