Додик: NATO се меша у унутрашње ствари БиХ, Српска ће се о њему изјаснити на референдуму

0

ОЦЕНИО ДА СЕ „СТВАРИ СВЕ ВИШЕ ЗАОШТРАВАЈУ“ И ДА ИНЦКО САМО ПОДРЖАВА МУСЛИМАНЕ

НАТО штаб у Сарајеву поздравио је одлуку Уставног суда БиХ о одбацивању апелације Правобранилаштва Републике Српске о војној имовини, уз напомену да она није довољна за активирање Акционог плана за чланство (МАП). Из НАТО штаба подсећају да књижење 57 перспективних непокретних војних локација као власништва БиХ остаје једини услов за активирање МАП-а за БиХ

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик упозорио је да је НАТО политичка организација која се меша у унутрашње ствари БиХ и додао да се у Српској све више размишља о томе да се народ што скорије изјасни да ли је за улазак у НАТО, како би се „та прича завршила“ што се тиче Републике Српске.

Говорећи о одлуци Уставног суда БиХ да одбаци апелацију Правобранилаштва Српске када је реч о војној имовини, те чињеници да је НАТО штаб у Сарајеву поздравио ту одлуку, Додик је напоменуо да је на делу отимање територије и имовине Српске, те наставак злоупотребе правосудног система, због чега Република мора заштитити своја права и интересе.

„Ово је веома озбиљна ствар, део је континуитета удара на Републику Српску, коју хоће да развласте од њене територије и имовине и у том погледу видљива је нит наставка злоупотребе правосудног система“, рекао је Додик.

Он је нагласио да иза тога стоје представници међународне заједнице, предвођени Канцеларијом високог представника (ОХР), а да се у све умешао и НАТО посредством своје команде у БиХ.

„НАТО је политичка организација и видљиво је мешање у унутрашње ствари, и зато ми у Републици Српској све више размишљамо о томе да већ сада се одлучимо путем изјашњавања народа о томе шта мисли о НАТО, како би се та прича и на унутрашњем плану, што се тиче Српске, завршила“, навео је Додик, напоменувши да у Српској постоји консензус у вези са НАТО, али да га „неки скривено руше“.

Оценио је да се НАТО односом према овој одлуци Уставног суда БиХ дефинитивно сврстао на једну страну, а та страна није Република Српска, која нема никакву обавезу да прати НАТО у том погледу.

Што се тиче понашања правосудних институција на нивоу БиХ, каже Додик, колико год они ликовали у овом времену, морају да знају да тиме само забијају клин у ковчег БиХ:

„Преко овога се сигурно неће проћи, ово је отимачина и разбојништво највећег нивоа, игнорисање међународног права и Дејтонског споразума“.

Нагласио је да ни високи представник у БиХ Валентин Инцко, „који се оглашава само када треба подржати муслимане“, дефинитивно не може бити саговорник на питањима у БиХ.

„У том погледу мислим да се ствари све више заоштравају и Српска мора да заузме своју позицију, а она мора да буде апсолутна заштита наших права и интереса“, поручио је председник Српске.

НАТО штаб у Сарајеву поздравио је одлуку Уставног суда БиХ о одбацивању апелације Правобранилаштва Републике Српске о војној имовини, уз напомену да она није довољна за активирање Акционог плана за чланство (МАП). Из НАТО штаба подсећају да књижење 57 перспективних непокретних војних локација као власништва БиХ остаје једини услов за активирање МАП-а за БиХ.

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*