Додик: Право РС и Србије је да се боре да одлуче о свом статусу

0

редседник Републике Српске Милорад Додик каже да је у прошлом веку над Србима учињен погром, а да у овом веку они треба да промовишу национално уједињење тамо где је то могуће, јер Србија и Српска, додаје, имају право да се боре да одлуче о свом статусу.

„Тако нешто није нерегуларно нити противно било чему“, сматра Додик и као пример наводи Источну и Западну Немачку које су се ујединиле када су се створили историјски услови.

Како преносе босанскохерцеговачки медији, Додик је у том смислу навео да је најављена декларација Србије и Српске о опстанку српске нације иницирана недавно на састанку Срба из региона у Новом Саду, на којем је закључено да треба покушати да се дефинише шта је важно за српски национални идентитет и деловање националних заједница.

„Тиме нико не доводи у питање ниједну државу нити њен територијални интегритет, али се доводе у питање политике које иду за тим да се девастирају српска национална заједница и њена права“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је подсетио да је договорено да се парламенти Српске и Србије изјасне о декларацији кад буде припремљена, а то би се могло догодити у новембру.

Додик је навео да се у Републици Српској још не зна ко ће радити на декларацији, а што ће бити предмет састанака након годишњих одмора.

То је корисно, каже он, и то ће показати да српске националне заједнице нису напуштене.

Помињући статус српских заједница у неким земљама, попут Словеније, где јој није признат статус националне мањине, Додик је посебно навео да у Хрватској сада живи значајно мање Срба, те да их је око 186.000, али да се тек њих око 56.000 усуђује да говори српским језиком.

Стање Срба у Црној Гори описао је као „идентитетски геноцид над српском националном заједницом“, док се у Македонији, подсећа, затвара владика који је представник Српске православне цркве.

„У БиХ Срби имају своју државу, али има проблема са њеним статусом, са аспирацијама за њено укидање. Видљиво је, према попису из 1991. године, да је у Сарајеву живело преко 157.000 Срба, а према последњем попису тамо живи њих само 1.333“, навео је Додик.

Како је оценио, све то говори да је у прошлом веку над Србима учињен погром на различитим местима, пренела је РТРС позивајући се на Срну.

„Српски народ је страдао у прошлом веку и распадом Југославије је расејан, а права му умањена“, приметио је Додик те навео да поменута декларација нема аспирацију да преуреди државу, већ да се јасно каже да европска конвенција дозвољава да се Србима у Словенији да статус националне мањине, да се у Хрватској омогући коришћење ћирилице…

Додао је да то значи и да се омогући поштивање Устава у БиХ, којег не поштује међународна заједница.

„Треба додати и Албанију, Бугарску, Румунију и Мађарску и сагледати шта су све изазови са којима се суочава наша национална заједница у тим државама и све то покушати генерисати као свој циљ“, рекао је Додик, те закључио да су неупоредиво већа права која има хрватска заједница у Србији него права која Срби имају у Хрватској.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*