Додик: Руше ме лоши глумци

0

Председник РС Милорад Додик о односу према САД, опозицији и плановима за његову смену: Немам информацију о акцији „Последња шанса“. Очекујем да ме Трамп ускоро скине са црне листе
НИЈЕДНИМ званичним каналом нисам добио информацију о плану „Последња шанса“, где се спомиње да опозиција и поједине стране службе дестабилизују Српску, а што се помиње у јавности. А, понашање појединих опозиционих партија у РС подсећа ме на описани сценарио, у којем су они, ипак, само лоши глумци, неспособни да изнесу своје улоге.

Ово, за „Новости“, каже председник Републике Српске, који наводи да странке у Савезу за промене на све начине покушавају да дестабилизују РС и да ће то наставити да раде.

* Могу ли институције Српској да спрече дестабилизацију? Колико се оваквим информацијама уоште приступа озбиљно?

– Све информације се, посебно оваквог карактера, проверавају. МУП РС се показао као најорганизованија и најспособнија полицијска структура у БиХ и нема разлога да не верујемо нашој полицији. О њиховој способности говори се и у светским метрополама, посебно кад је у питању борба против тероризма.

* Плашите ли се за своју безбедност, пошто сте представљени као главна „мета“ у плану „Последња шанса“?

– Нисам неодговоран да не размишљам и о таквим стварима, посебно што нисам у питању само ја. Имам и породицу према којој треба да будем одговоран. Међутим, не дозвољавам да ме таква размишљања одвуку од суштинских ствари које је потребно урадити, или потеза које је потребно повући. Не заборавите, за ову државу је живот дало дало близу 30.000 најбољих људи тог времена. Да ли је њих ико питао плаше ли се за своју безбедност?

* Да ли има помака када је у питању скидање вашег имена са америчке „црне листе“?

– Ми ћемо покренути све расположиве механизме да новој америчкој администрацији објаснимо како и зашто је само три дана пре инаугурације председника Трампа неко одлучио да моје име стави тик уз имена највећих светских терориста. Верујемо да ће се у новој администрацији САД наћи довољно разумевања да се преиспитају разлози и начин како сам доспео на ту листу.

* Планирате ли ускоро састанке у Вашингтону?

– Да би до таквих сусрета дошло, мораћемо да отклонимо све неспоразуме. Не кријем да су моја очекивања од нове администрације велика, али не због могућности да будем уклоњен са „црне листе“, већ због изјава председника Трампа да САД неће више да се мешају у унутрашња питања других земаља.
ОТЦЕПЉЕЊЕ НИЈЕ НА ДНЕВНОМ РЕДУ

* Како коментаришете ставове званичника Стејт департмента о стању у БиХ и могућем распаду и отцепљењу РС?

– Званичник америчког Стејт департмента Хојт Ји износи лажи о стању у региону, позивајући или прижељкујући интервенционизам. Уколико дође до појачаног интервенционизма међународне заједнице, БиХ ће се распасти и нико не може више да је састави. На дневном реду Републике Српске нема никакве сецесије. Ни Србија, ни Русија, нити било ко, од нас не тражи да спроводимо било какве активности око сецесије.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*