Dodik: Sa presudom Karadžiću pomirenje postalo još neizvesnije i gotovo nemoguće

0

PREDSEDAVAJUĆI Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je presuda prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžića prilično arogantna i cinična i deo ravnanja računa među ranijim presudama Haškog tribunala.

Dodik je istakao da je misija Haškog tribunala bila da obezbedi pomirenje, ali da je sada došlo do toga da je ono još neizvesnije i gotovo nemoguće.

On je istakao da Republika Srpska već dugo nema poverenja u Haški tribunal, a potvrda toga jeste i kazna doživotnog zatvora za prvog predsednika Republike Srpske.

„Mnogi na ovim prostorima su mislili, kada je formiran Haški tribunal, da će biti osigurano neko poverenje autoritetom onih koji su ga formirali. Vremenom je to izgubljeno jer se ovaj tribunal u značajnom obimu bavio selektivnim pristupom“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

Drugostepena presuda izrečena je nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.

(Srna)

POSTAVI ODGOVOR

*