Додик: Србија, РС, дио или цијела Црна Гора биће једна држава

0

Предсједник Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да ће Србија, Република Српска и дио Црне Горе бити једна држава.

Он је, за портар Еспресо, казао да ће уједињена српска држава једнога дана постати реалност, а у њен састав биће „Република Српска, Србија, па чак и дјелови Црне Горе“.

Како сазнајемо, извор близак кабинету Додика сматра да би он врло радо видио цијелу Црну Гору у саставу нове државе улолико то буде могуће.
Уколико не може цијела, онда дјелови у којима доминира српски национални и језички елемент, казао је извор близак Додиковом кабинету.

То је природна ствар, та врста неке интеграције мора постајати. Ја се никад не бих одрекао Републике Српске и њене аутономије, чак и њеног државног капацитета који треба повећати, али знате нама често дођу и кажу – „знате има сложених земаља које функционишу“. Тада нам наведу примјер Аустрије, Њемачке, наравно не причају о Белгији или Баварској. Баварска има своје представништво у Бриселу. С друге стране, када ми покренемо питање свога представништва у Бриселу онда се дигне галама. А зашто? Зашто ми не би били дио једног интегрисаног друштва на овом простору, пита Додик.

Он каже да се то неће десити сада, али је сигуран да ће то бити у овом вијеку, преноси РТРС.

– Створиће се услови за српску националну интеграцију и ту треба бити паметан. Наша политичка жеља је то, наглашава Додик.

Он истиче да су Срби из Републике Српске загледани у Србију и да је то сасавим нормално и очекивано.

У шта би гледали? Да неће у Сарајево? Или у Загреб? Ми смо овдје Срби, ми смо припадници једног великог народа који је прошао голготу страдања у Великом рату, у Другом свјетском рату, па и у овом посљедњем рату на овим просторима. Овај народ је све то преживио па и немилосрдне санкције и шта ја и у кога да гледам? Мени Сарајево ничим не привлачи. Када бих могао никада тамо не бих отишао, али ето обављам ту дужност па морам да одем. С друге стране, ишао бих сваки дан у Београд. Шта сад? Ја треба да глумим нешто? Ја нисам политичар који глуми, закључио је Додик.

ИН4С

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*