Dodik u Banjaluci pozvao studente da o Srpskoj govore kao o „državi“

0

„PRIČA O ISLAMSKOJ DRŽAVI MOŽE SE NAĆI U ISLAMSKOJ DEKLARACIJI ALIJE IZETBEGOVIĆA“

  • Predsednik RS istakao da srpski narod ne može da računa na Oružane snage BiH kao na svoje oružane snage, iako su u njima i Srbi, dodavši da od OS BiH pokušavaju da naprave oružane snage NATO
  • „Mnogi teroristički akti u svetu imaju značajnu poveznicu sa BiH, odnosno bošnjačkom političkom i bezbednosnom strukturom. U BiH je tokom poslednjeg ratnog sukoba ušlo više od 4.000 mudžahedina, što dovoljno govori o svemu“

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je taj bosansko-hercegovački entitet ne sprovodi secesiju iz BiH, ali da RS treba da radi na jačanju svoje samostalnosti. Dodik je rekao da se „ne sme ni pomisliti“ da se na jačanju samostalnosti RS radi kroz oružane pobune ili sličan način.
„Ključno pitanje samostalnosti mora da se kreće kroz političke odluke da se to desi, stvaranjem uslova, ekonomskih, političkih, izučavanjem kretanja u svetu na način kako bi se to moglo desiti“, rekao je Dodik obraćajući se studentima na novoosnovanom Fakultetu bezbednosnih nauka u Banjaluci.
On je studentima preporučio da za Republiku Srpsku koriste termin „država“, ocenivši da RS „jeste država“, osim što nema međunarodno priznanje i nije članica UN-a.
Za BiH je rekao da je državna zajednica.
Predsednik RS je istakao da srpski narod ne može da računa na Oružane snage BiH kao na svoje oružane snage, iako su u njima i Srbi, dodavši da od OS BiH pokušavaju da naprave oružane snage NATO-a. Prema njegovim rečima, zbog tog cilja je „smišljena priča kako bi se RS otele kasarne“.Dodik je ponovo uputio oštre kritike na račun visokih predstavnika u BiH, ali je kazao da nije „nije avanturista u političkim odnosima“.

„Možda sam hrabar kada izađem i kažem ‘biće referenduma’ da bih naše ljude ovde i, na neki način, sam sebe ohrabrio… U ovom trenutku kažemo – vratite nam izvorne nadležnosti, ono što RS pripada po Ustavu. Mi ćemo reći da u toj Bosni možemo da egzistiramo. Ako nam to ne date i ako nas pokušavate još više degradirati, odbrambeni mehanizam je pravo na izjašnjavanje o svom načinu života“, naglasio je on.

Dodik je kazao da je bezbednosna situacija u RS stabilna, mada, kako je naveo, postoje određeni izazovi i procene da na njenoj teritoriji ima više od stotinu radikalnih islamističkih grupa. „Republika Srpska u bezbednosnom smislu ima štetu što se nalazi u BiH. Međutim, resursi koje imamo su dovoljni da se suprotstavimo svim bezbednosnim izazovima“, rekao je Dodik.
On je na FBN-u danas održao predavanje „Bezbednosni izazovi u Republici Srpskoj i regionu“.
Prema njegovim rečima, značajan broj građana BiH je otišao da ratuje na strana ratišta na strani Islamske države. Dodik je ocenio da se priča o Islamskoj državi može naći u „Islamskoj deklaraciji“, koju je napisao nekadašnji muslimanski lider Alija Izetbegović.

„Mnogi teroristički činovi u svetu imaju značajnu poveznicu sa BiH, odnosno bošnjačkom političkom i bezbednosnom strukturom. U BiH je tokom poslednjeg ratnog sukoba ušlo više od 4.000 mudžahedina, što dovoljno govori o svemu“, rekao je Dodik.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

*