ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: „Београд треба да одустане од територије Косова“

0

Четири су могућа сценарија за нормализацију односа Београда и Приштине“, пише Дојче веле позивајући се на закључке у анализи коју је израдила група од двадесета представника цивилног друштва, дипломата, као и српских, косовских и немачких стручњака, коју је окупила Фондација Фридрих Еберт.

„Београд треба да одустане од територије Косова“

Анализа која предвиђа како ће изгледати односи Београда и Приштине за петнаестак година биће, наводи ДW, представљена данас у Београду.

– Најбољи сценарио био би онај који решава спор око статуса Косова – каже Шпетим Гаши из Савета за инклузивно управљање, један од аутора сценарија.

Према том најоптимистичнијем сценарију под називом „Зелени талас“, Београд и Приштина би 2019. постигли споразум о нормализацији односа, Србија би 2025. постала чланица ЕУ, а Косово коначно добило визну либерализацију и постало чланица свих релевантних међународних организација и имало отворен пут ка ЕУ, уз подршку Србије.

С друге стране, наводи се, косовска влада створила би социјалне и економске услове за интеграцију српске заједнице у друштво, а косовски Срби били би укључени у Бриселски дијалог уместо да, као до сада, буду само објекат преговора.

 

Нормализација односа убрзала би процес помирења и покренула процес утврђивања судбина несталих особа, а обема странама донела и економски напредак.

– Да бисмо то постигли, Београд и Приштина морају да донесу неколико кључних одлука: Београд да одустане од захтева за територијом Косова, а Косово да успостави заједницу општина са већинским српским становништвом која би имала и извршна овлашћења – каже Шпетим Гаши за ДW.

Према његовим речима, вероватније је да ће се догодити нека комбинација елемената другог и трећег сценарија.

Та два сценарија, каже, нису толико оптимистична јер, споразум би у том случају био потписан нешто касније, али не и примењен до краја. Он подразумева признавање приштинске управе на територији Косова, али не и пуно дипломатско признање Косова као независне државе.

Заузврат, Косово би успоставило заједницу српских општина која би имала аутономију у области образовања, културе, језика, локалне самоуправе и здравствене заштите. Истовремено, Србија би наставила да лобира против чланства Косова у међународним организацијама, упркос томе што се обавезала да то неће чинити.

Најгори сценарио – да се Косово окрене Албанији

На то који ћемо сценарио гледати у реалности, међутим, не утичу само локални лидери, већ и бројни спољни фактори, међу којима су најзначајнији стање унутар ЕУ и интереси великих сила. Да ли ће Русија и Кина блокирати чланство Косова у УН, а Шпанија у Европској унији? Да ли ће друге чланице ЕУ које нису признале независност Косова променити своју одлуку, питања су која се постављају у анализи.

У сценаријима се као један од ризика наводи могућност да се због блокирања чланства у УН или ЕУ Косово окрене уједињењу с Албанијом. У том случају би се север Косова припојио Србији, а такав развој догађаја могао би да изазове ланчану реакцију и покрене захтеве Републике Српске и Албанаца у Македонији за прекрајањем граница.

Гаши каже да би евентуална подела или размена територија имала последице по Босну и Македонију, што би на крају могло довести до нове мапе Балкана и принудне сеобе становништва

Најгори сценарио, према овој анализи, био би да се ЕУ дегенерише у лабав трговински савез и замрзне процес проширења. Тиме би изгубила главне полуге у посредовању између Београда и Приштине – чланство у ЕУ је главна шаргарепа због које две стране уопште преговарају.

Противљење националистичким наративима готово би у потпуности утихнуло, а инциденти на северу Косова или у Прешевској долини учестали.

„Тада би нас само једна варница делила од новог рата“, закључује се на крају анализе, преноси ДВ.

 

Дојче веле

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*