ДОK СРБИ ГЛЕДАЈУ РИЈАЛИТИ ПРОГРАМ, сепаратисти на југу Србије праве НЕЗАВИСНИ САНЏАK!

0

Стално се питам зашто мигранте са Блиског истока не приме Сједињене америчке државе.

Данас и њихов предсједник индиректно потврђује оно што су се други до недавно устручавали да приговоре јединој суперсили: САД су режирале рушење стабилних режима јаких арапских лидера на Блиском истоку. Алиби им је био да су диктатуре Садама, Асада, Гадафија, Мубарака и Бен Алија не само срамота него и опасност за цивилизовани свијет.

Под фирмом „арапско пролјеће“, запалиле су серију грађанских ратова, којим се у Ираку, Сирији и Либији не назире крај и произвеле милионе избјеглица које су нагрнуле у Европу. Ако је већ неспорно да су их САД отјерале са огњишта, не би ли онда биле и прва адреса за уточиште?

Занимлјиво је да то нико и не помиње, иако мигрантски цунами пријети да поплави Стари континент. Најприје да потопи његово балканско предворје.
Ердоган је ономад поново подигао прст према Бриселу да ће отворити границе мигрантима. Љут што су Нјемачка и Холандија забраниле његовим министрима да међу турским гастарбајтерима агитују за референдум о промијени устава, најавио је инвазију од два милиона неволјника. Надајмо се то неће догодити, јер постоји дил Ердогана са ЕУ да их Турска, уз европску финансијску мегакомпензацију, прихвати и задржи. Али, ко зна …

Шта онда? Мигранти са Блиског истока би у новим бескрајним колонама кренули већ уходаном балканском рутом и протрчали кроз Грчку, која је и сама у дубокој економској кризи, и Македонију, која је и у политичкој. Нагрнули би у Србију, која је, фасцинирана ласкањем Брисела да је добродошлицом мигрантима доказала приврженост европским вриједностима, касно започела строжу контролу граница. Напротив, као негативан примјер, Брисел је прозивао Мађарску, која је одмах подигла бодлјикаву жицу, али је Орбан остао при свом.

У међувремену, како је мигранстка плима у све већим таласима заплјускивала границе Нјемачке, која је за мигранте изабрана землја, и Ангела Меркел им је нагло притворила врата.

Није баш признала да јој је Орбан постао узор, али утихнуле су и критике на рачун Мађарске и комплименти за Србију.

Хладна зима привремено је замрзнула балканску руту за придошлице са Медитерана, а они који су се затекли у Србији повукли су се из пограничних зона према ЕУ и београдских паркова у топле прихватне центре, лоциране између границе и пријестонице.

Тако су нестали из медијског фокуса, али не из реалности која ће, чим гране сунце, поново бити нападно видлјиви. И, ако занемаримо Ердоганове пријетње, популација заглавлјена између југа и сјевера Србије биће значајно омасовлјена.

Напријед, преко мађарске и хрватске граници ЕУ, не дају им. Назад у ратне зоне они, природно, неће.

Шансе да ће се рестриктивна имиграциона политика западних земалја на краћи рок промијенити, мале су као и шансе да се животу Ирак у, Сирији и Либији нормализује.

Напротив, најбогатије европске землје прогласиле су неуспјех мултикултурализма и прије актуелног политичког скретања удесно, којем је кумовала управо мигранстку кризу.

Дневни журнал

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*