Драган Ђукановић: Преузимање затвореника из Гвантанама је добар потез

0

Драган Ђукановић из Центра за спољну политику оцењује, пред посету америчког потпредседника Џозефа Бајдена, каже да не треба очекивати неке нове услове.

Он је навео да треба очекивати да ће САД инсистирати на убрзању до сада договореног у дијалогу Београда и Приштине и наводи да је преузимање затвореника из Гвантанама добар потез.

Ђукановић је у разговору за Н1 наводи да САД инсистирају на пуној нормализацији односа, и да желе убрзање онога што је до сада договорено, пре свега кад је у питању формирање Заједнице српских општина.

„Очекујем да ће се разговарати о ономе што треба да се спроведе, а очекујемо и да се појаве неке нове теме“, додао је Ђукановић.

Он наводи да су српско-амерички односи оптерећени многим проблемима, као што су случај браће Битић и паљење америчке амбасаде, на чему ће инсистирати и САД и Немачка да се починиоци осуде.

Према мишљењу Ђукановића, Србија не може очекивати неке драстичне услове и промену политике, кад су у питању САД.

Захтеваће се континуитет, не очекујем такву врсту сценарија да ће тражити признавање Kосова. Чини ми се да са приштинске стране не постоји воља да се формирање ЗСО отпочне“, казао је Ђукановић и додао да су преговори мало залеђени, али да је ових дана било неких позитивних сигнала, као што је уклањање Парка мира у Kосовској Митровици.

Kоментаришући преузимање затвореника из Гвантанама, Ђукановић каже да је Београд направио добар потез и да је тиме Србија показала Америци да је поуздан партнер кад је у питању борба против тероризма.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*