Dragan Milašinović: BALKANSKE SKICE – Šiptarski para – parlament

0

Dugo odlagano konstitutisanje tzv. “Skupštine Kosova”, koje je Tači zakazao za 03.08.2017., samo je potvrdilo ono što smo već više puta konstatovali na stranicama ovog portala – šiptarska paradržava klizi u ozbiljnu političku krizu, a nijedna od tri političke grupacije, bez obzira na Haradinajeve najave, nema neophodnu većinu da samostalno sastavi vladu.

Nakon što je, sa gotovo dva sata zakašnjenja, počela u prilično konfuznoj atmosferi sednica je, nakon polaganja zakletve “poslanika”, prekinuta i nakratko nastavljena u 15 časova, a kada je postalo jasno da kandidat Tačijeve “ratne koalicije” za predsednika parlamenta, Kadri Veselji (koji je tu funkciju obavljao i u prethodnom sazivu) nema potrebnu većinu za izbor, sednica je odložena za sutradan (petak, 04.08.2017) i to na zahtev Veseljijevog partijskog i koalicionog kolege Envera Hodžaja. Bilo je to svojevrsno priznanje pirovog pobednika majskih izbora, tzv. “ratne koalicije” Tači-Haradinaj-Ljimaj, da nisu u stanju da uspostave kontrolu parlamenta.

Svojevrsni poraz potvrdio je nešto kasnije i nesuđeni predsednik “parlamenta” Kadri Veselji izjavivši da će koalicija oko Tačijeve DPK predložiti drugog kandidata za ovu funkciju, pri tome optuživši Kurtijevo “Samoopredeljenje” za opstrukciju rada parlamenta:

„Samoopredeljenje je sinonim blokade Kosova, zakona i svega“ – naglasio je Veselji i nastavio –  „Posle 11. juna oni su se ohrabrili i postali majstori retorike i zastrašivanja, ali ovo neće proći kod DPK. DPK nije blokirajuća partija i neće dozvoliti da se blokiraju procesi“, pomenuvši da im u tome pomaže i Mustafina DSK.(1)

No, Veseljijeve reči pre su izraz nemoćnog besa nego  najava osmišljene političke akcije. Pre toga predstavnici druge dve koalicione grupacije, “Samoopredeljenja” i koalicije oko Mustafinog “Demokratskog saveza Kosova”, najavili su da neće podržati izbor predsednika “parlamenta”, ako Veselji bude kandidat, bez obzira što se zna da grupacija sa najviše poslanika daje “predsednika skupštine” i da je uobičajeno da ona sama određuje svog kandidata.

Da posetimo da tzv. “ratna koalicija” okopljena oko Tačijeve DPK ima 39 poslanika, “Samoopredeljenje” 32, a koalicija Mustafa-Pacoli 29 poslanika, pa je shodno tome zahtev “Samoopredeljenja” da DPK “predloži kandidata prihvatljivog za sve”(2), više formalna demonstracija trenutne političke moći, nego bilo šta drugo. A javna najava DPK da će to učiniti, i to kroz usta samog Veseljija, otvoreno uzmicanje slabije politički pozicioniranog, bez obzira na najveći broj poslanika. 1:0 za “Samoopredeljenje” i to u gostima.

Istina, izjava Veseljija, može biti i priprema terena za Tačijevo odbijanje da „Samoopredeljenju“, kao drugoplasiranom ponudi mandat, ako mu opcija sa Haredinajem propadne, ali i raspisivanje novih izbora za Tačija i Haradinaja biće veliki poraz.

Vetar u leđa “Samoopredeljenju” svakako je dalo i prisustvo konstitutivnoj sednici Vilijama Vokera, koji očigledno već uveliko radi na svom najavljenom projektu “ujedinjenja svih Albanaca”, a koji već dugo ima izuzetno bliske veze sa Kurtijem, bez obzira što mu ni Haradinaj nije stran.(3)

Za to vreme poslanici Vučić-Vulinove “Srpske liste” očigledno izgubljeni u instrukcijama koje dobijaju iz Beograda, kao da ne vide šta se dešava. Pre početka sednice novoizabrani šef ove srpske grupacije, koja po nalogu Vučićevog režima praktično priznaje Kosovo za samostalnu državu, Goran Rakić, izjavio je:

„Vodićemo računa o interesima srpskog naroda, a podržaćemo izbor predsedništva jer ne želimo da budemo kočnica za formiranje institucija. O eventualnoj podršci za formiranje vlade razgovaraćemo tek nakon izbora predsedsnika, a o učešću u vladi takođe ćemo razgovarati sa bitnim partnerima ukoliko bi naš ulazak u vladu značio bolji život srpskog naroda na KiM”(4)

Ko razume shvatiće. Ja priznajem da moja pamet ne doseže tako daleko da shvati smisao ovih opštih fraza i ispraznih floskula, mada sam siguran da će “Srpska lista” uraditi sve što bude već dogovorena Vučić-Tačijeva linija. 

U svakom slučaju, šta očekivati od šiptarske para-države, nego para-parlament. Može biti da će opet amerika morati uzeti stvar u svoje ruke. Sačekajmo da vidimo šta će nam, danas (04.08.2017), doneti jedna očigledno burna politička NOĆ na Kosovu.

_____________________________________

  1. www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/2827013/veselji-dpk-ima-drugog-kandidata-za-predsednika-skupstine.html
  2. www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/2825757/konstitutivna-sednica-kosovskog-parlamenta-vilijam-voker-gost.html
  3. Isto
  4. Isto

FSK

POSTAVI ODGOVOR

*