Драгољуб Жарковић: Пандурска подметања

0

Изборна надметања увек су помало или повише и надметања у лагању и измишљању. Противнику се приписују зле намере (углавном, да су жељни власти; као да постоје други мотиви за учешће у изборима).

Постоје, међутим, и опасна претеривања. Тако је, на пример, Александар Вучић на митингу у Пожаревцу оптужио опозиционе председничке кандидате да хоће да изазову „македонски сценарио“ и нестабилност у Србији, наводећи да користе „такав речник увреда какав никада није постојао на политичкој сцени Србије“.

Министар унутрашњих послова и функционер СНС Небојша Стефановић, плагирајући ту изјаву, досолио је у свом стилу. Оптужио је опозиционе председничке кандидате Вука Јеремића, Сашу Јанковића, Сашу Радуловића и Бошка Обрадовића да „по сваку цену хоће власт и фотеље“ као и да позивају грађане „на револуцију“.

„Непрестано позивају на украјински сценарио, није им важно да ли ће Србија остати стабилна. По сваку цену хоће власт и фотеље, неки од њих кажу да ће се у Србији пуцати као што се пуца у Македонији. Поручујем им да се неће палити наши градови, наше је да им кажемо не размишљајте о насиљу и сукобима“, казао је Стефановић.

Стефановић је још изјавио да је шокиран реакцијом тужилаштва које, како каже, данима ћути на отворене позиве појединих политичара на спровођење „македонског сценарија“ у Србији.

„Kако је могуће да поједини политичари данима позивају на насиље, на обојене револуције и убиства грађана, а да тужилаштво не реагује“, рекао је Стефановић.

Реагујући на ову министрову изјаву председник Управног одбора Удружења јавних тужилаца Радован Лазић рекао је да се то може тумачити као отворен притисак на ову независну институцију.

„Овако како је министар дао изјаву заиста се може тумачити као притисак на тужилаштво. Тужилаштво може по службеној дужности да покреће истраге, а у овом случају нисам упознат да ли јесте или није, нити да ли има разлога за то. Међутим, овакав речник министра се може тумачити у најмању руку као омаловажавање“, казао је Лазић.

Стефановић има прави пандурски рецепт: приведеш све противкандидате и саслушаваш их док прођу избори.

 

 

Време

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*