ДРАГУЉ ТОСKАНЕ: Прича о висећем мосту који туристе оставља без даха!

0

Понте Соспесо, некада најдужи пешаћки висећи мост, саградио је 1923. године директор фабрике игала да би његови радници лакше долазили на посао

На почетку 20. века, Италија је имала велики број фабрика које су се бавиле производњом металне опреме. Међу њима је била и фабрика игала и ексера у селу Маммиано Бассо, дубоко у тосканским брдима.

Међутим, многи радници живели су у суседном селу Попиглио и тешко су стизали на посао. Лети би морали да силазе у долину и прелазе реку преко камења, ослањајући се на трошну ограду. Зими и у пролеће, услед киша или отопљења снега, река би надошла и радници су морали да иду околним путем дугим 6 километара. И тако двапута дневно.

Винћенцо Скоти Даглас, директор фабрике, школовао се за инжењера у Сједињеним Државама и 1920. године дизајнирао је овај мост који су зидари и радници фабрике саградили. Након две године градње, мост је отворен за употребу у јануару 1923. године.

mammiano---ponte-sospeso2_14924429352

Метални мост је дуг 227 метара, а широк само 80 сантиментара. Нема података да ли су радници били одушевљени овом пречицом, али она им је свакако олакшала прелаз са једне стране на другу и уштедела доста време.

Фабрика је одавно затворена и мало људи прелази из једног села у други, а 2006. године је титула најдужег пешачког моста припала мосту Kоконе Yуме у Јапану. Поред тога, мост Понте Соспесо остао је атракција за туристе који су у посети Тоскани.
 

 

АО

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*