Дрецун: Још 20 држава повлачи признање Kосова

0

Председник скупштинског одбора за Kосово и Метохију Милован Дрецун у емисији „Да се не лажемо“, аутора Ратка Фемића, изјавио је да ће убрзо 15 до 20 држава да повуку признање Kосова.

Милован Дрецун је напоменуо да Приштина уз помоћ неких западних држава покушава да сузи маневарски простор.

Према његовим речима Kосмет је стављен у контекст геополитичког сучељавања Запада са Русијом.

„Најлакше је Србију дестабилизовати преко Kосмета. Јака Србија не може да се уцењује као што је рађено годинама уназад“, поновио је Дрецун.

Председник скупштинског одбора за Kосово и Метохију истакао је да све што Приштина ради је усмерено на то да Београд одустане од дијалога.

„Јачање дијалога јача и позицију Србије, што Приштини не одговара, па је њима у интересу да се дијалог маргинализује“, говори Дрецун.

 

Он напомиње да када много ојачате, онда међународна заједница хоће мало да вас обузда.

Осврнувши се на недавно хапшење Марка Ђурића на Kосову и Метохији, Дрецун тврди да НАТО и ЕУЛЕKС нису одреаговали и да су били неми посматрачи.

„Србија има капацитет да преко српског народа на северу Kосова заустави сваку њихову бандитску јединицу“, тврди Дрецун додавши да је управо то не реаговање НАТО и ЕУЛЕKС-а заправо потврда да ни Запад није реаговао поводом недавних дешавања на KиМ.

Према речима председника скупштинског одбора за Kосово и Метохију ако будемо у сталном сучељавању са САД и НАТО, они ће имати све оштрију политику према Србији.

„Ми смо принуђени са сарађујемо са њима, упркос томе што знамо што су зажмурили на оба ока, и подстакли Албанце да ураде ово што су урадили на Kосову и Метохији“, напоменуо је Дрецун.

Он додаје да смо са НАТО и САД прошле године имали више од 150 заједничких активности, а са Русима око 30.

„Да немамо добре односе са САД на другом плану отворено би тражили од нас и вршили притисак да признамо независност Kосова и Метохије“, рекао је Дрецун.

Он је рекао да би улазак војске на Kосово и Метохију без сагласности СБ УН значио сукоб са KФОРОМ и ЕУЛЕKСОМ.

„KФОР је тај који мора да се стара о безбедности народа на KиМ и наша је активност усмерена ка томе да они то и поштују. Ако би они одустали од заштите грађана, Србија не може да седи и препусти да до тога дође“, рекао је он.

Дрецун истиче да Србија и председник Александар Вучић озбиљним дипломатским активностима ради на томе да заштити грађане на KиМ.

Он је истакао да претпоставља да ће доћи до још неких провокација на Kосмету, и да је све кренуло од убиства Оливера Ивановића.

„Још није познат убица Ивановића и не знамо да ли Приштина нема или неће да информације о истрази подели са Београдом. Иако смо рекли да нећемо кренути са дијалогом док се не пронађу убице Ивановића, морали смо, јер би прекид дијалога одговарао Приштини“, рекао је Дрецун.

Осврнувши се на Заједницу српских општина, Дрецун каже да је оправдано да Срби изађу из Владе Kосова и остану у парламенту да би спречили доношење неких закона.

„Срби имају пуни легалитет и легитимитет за формирање ЗСО“, тврди председник скупштинског одбора за Kосово и Метохију.

Гост емисије „Да се не лажемо“ говори да је Београду послата порука да они неће да формирају ЗСО и да ће изазивати нове нестабилности.

 

„Мора међународна заједница да реагује, и ови бриселски преговори нису преговори само између две државе“, рекао је Дрецун.

Говорећи о подршци Русије, Дрецун истиче да ће они спречити да се прогура чланство Kосова у УН.

„Са Русијом имамо добру економску и билатералну сарадњу и стратешко партнертство, то није никакво мешање Русије у политику Србије“, објашњава он.

Осврнувши се на вежбу „Садејство 2018“ на Пасуљанским ливадама, Дрецун тврди да вежба није била ванредна, као што су тврдили Албанци, али и да нико нема права да прописује војсци где ће да се одржавају вежбе.

Дрецун је рекао да наши званичници могу да путују на Kосмет и да не може бити никавих забрана уласка.

Многе земље ће повући признање независности Kосова и Метохије, међу њима ускоро и једна велика афричка земља.

„Надамо се да ћемо ту бројку земаља које су признале KиМ смањити на 95“, каже Дрецун и додаје да има око 15, 20 држава које ће ускоро повући своје признање.

На крају је Дрецун поновио да Србија никада неће признати независност Kосова чак ни ако нам то буде услов за чланоство у ЕУ.

 

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*