ДРОГА ЈЕ САМО СМРТ: Млади купују наркотике преко интернета!

0

Млади данас више не морају да се скривају по тамним ћошковима улица и зграда како би набавили дрогу од дилера, већ могу да је наруче преко интернета, а на кућну адресу ће им стићи у облику освеживача ваздуха!

Стручњаци упозоравају да је начин дистрибуције наркотика промењен, па је борба против њих знатно отежана.
– Велики проблем је што су синтетичке дроге некада до крајњег корисника стизале искључиво преко дилера, а данас млади могу да је наруче и преко интернета. Веома је тешко стати на пут таквом начину доставе нових психоактивних супстанци. Нарочито забрињава појава новодизајнираних дрога, синтетичких опиоида, којима се, према подацима Европског центра за дроге, предозирало више од 260 младих у току 2016/2017. године – каже Вера Лукић, шефица Референтне лабораторије за идентификацију и испитивање психоактивних супстанци при Институту за судску медицину, и додаје:

– Синтетички канабиноиди су једињења која делују на исте рецепторе као и ТХЦ, активна супстанца у марихуани, али имају другачију структуру. Претпоставља се да се активна супстанца производи у Kини. Направи се раствор марихуане у неком органском растварачу којим се прска биљна мешавина, затим се суши, а онда продаје као освеживач простора. Ове биљне мешавине користе се као замена за марихуану.

Kако Лукићева упозорава, екстази делује на терморегулациони систем код људи и преосетљивим особама буквално може да спржи мозак.

Према подацима Лабораторије за идентификацију и испитивање психоактивних супстанци, због предозирања најчешће умиру зависници од хероина, екстазија и метадона.
– Kод злоупотребе психоактивних супстанци важна је индивидуална преосетљивост појединца и било је примера да више особа користи неку дрогу која у истој количини и истој дози даје потпуно различите ефекте код сваког понаособ. У таблетицама екстазија може се наћи више дрога и у различитим концентрацијама, те је током 2017. у таблетама које су анализиране код нас та концентрација била од 21,95 одсто до 50,34 одсто дроге у пилули. Kако тај садржај у таблетама варира, корисници лако праве грубе грешке и уносом истог броја таблета, мислећи да су исте јачине, угрожавају живот – каже управник Института за судску медицину Слободан Николић.

У овој лабораторији раде се анализе углавном биолошких материјала, као што су крв, урин, коса, а најчешће у склопу судско-медицинске обдукције особа које су преминуле због предозирања. Раде се и различите друге анализе за потребе судова и тужилаштва, као што је заплењене дроге с улица пре њеног уништавања, анализе за специјализоване установе које се баве лечењем зависника, али постоји и све већи број захтева родитеља који желе да утврде да ли им се дете дрогира.

Зависници најчешће умиру од предозирања:

– Хероином
– Екстазијем
– Метадоном

Све психоактивне контролисане супстанце, према дејству на људски организам, могу се поделити у три велике групе:

1. Стимулативне
Стимулативне супстанце „стимулишу“ централни нервни систем, повећавају будност, појачавају моторику, подижу енергију и узбуђење. Природни стимуланс је кокаин и амфетамини као најпознатији синтетички стимулативи.

2. Халуциногени
Халуциногени стварају халуцинације, поремећај опажања, дезорганизоване мисли и уопште их је теже разграничити од других. Неке, као канабис, имају истовремено и стимулативно умирујуће дејство, док друге, на пример ЛСД и мескалин, имају изузетно снажне халуцинације које се не могу сврстати ни у стимулативе, а ни у депресоре.

3. Депресорне
Депресори смањују рад централног нервног система и доводе до смирења, поспаности, ублажавају болове. Најпознатији депресор је хероин. Границе између ових основних категорија нису у потпуности јасне и одређене.

 

Нова дрога на улици
БЛОУ – СМРТОНОСНИ KАНАБИС

Нова опасна дрога из групе синтетичких канабиноида, на тржишту позната под називом блоу, стигла је овог лета на наше просторе, а први пут је у региону заплењена на подручју Хрватске. Продаје се као биљна мешавина у црно-жутим пластичним омотима. Дизајнирана је како би опонашала учинке канабиса, али је много опаснија. Симптоми тровања су ошамућеност, вртоглавица, убрзан рад срца, мучнина, повраћање, бол у грудима, зујање у ушима, главобоља… У случају претеране конзумације може довести и до смрти. У Европи је већ однела неколико живота, а комисија Влада Србије ју је ставила на листу забрањених.

 

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*