Држава оштетила инвалиде?

0

Жељко Васиљевић, некадашњи државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и актуелни председник Удружења ратних војних инвалида Србије свих ратова, тврди да је држава на име разлике у обрачуну инвалиднина само у 2018. ову популацију оштетила за око 2,1 милијарду динара.

– Мада се држава хвали да ће ратним војним инвалидима и породицама палих бораца исплатити око 65 одсто до сада неисплаћених принадлежности, само у 2018. наши приходи су фактички умањени за чак 207, 9 процената – каже Васиљевић.

Он тврди да је реч о противзаконитом начину обрачуна инвалиднина који се базира на закону донетом пре 21 годину.

– Према том закону требало би да се за одређивање наших принадлежности примени просек зарада из претходног месеца, међутим, обрачун се врши на основу просечног личног дохотка за целу 2018, што је још већа крађа. Држава није поштовала сопствени закон па нам за јануар и фебруар 2019. није увећала инвалиднину ни за проценат који су сами противзаконито одредили. На овај начин, повећање наших примања за 2019. у односу на 2018. ће бити мање од четири одсто – оптужује Васиљевић.

У Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања тврде да ништа од изнетог није тачно, те да ниједан борац неће бити ускраћен ни за једну пару.

– Та разлика није ни могла да буде исплаћена у јануару или фебруару зато што још чекамо званичан извештај Завода за статистику. Новац је већ обезбеђен и већ у марту сви корисници ће, уз редовну принадлежност, добити и ту разлику насталу променама просечних зарада у Србији током 2018 – тврди Саша Дујовић, саветник министра задужен за борачка питања.

Према његовим речима, то увећање ће износити у просеку 4, 6 одсто за сваки месец.

– Нема говора о томе да је држава оштетила овај део борачке популације за 2,1 милијарду. Просто није фер према ратним војним инвалидима и породицама палих бораца да се износе такве тврдње и увлаче у причу са политичком позадином. И став министара Ђорђевића, али и мене као припадника те популације је да ниједан једини ратни инвалид или породица палих бораца неће бити оштећени ни за једну пару – каже Дујовић.
Рачун по старом закону

Према Дујовићевим речима, изнета рачуница о 2,1 милијарду динара дуга заснована је на примени закона који у 2018. није важио.

– Реч је о делу закона из 1998. који је почетком те године суспендован најпре одлуком министра, а затим и доношењем измена и допуна закона у Скупштини Србије. И то Васиљевић одлично зна. Уосталом, да је дошло до било какве злоупотребе, па први би он тужио Министарство, а није зато што зна да је све по закону – поентира Дујовић.

Франкфуртске вести

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*