Држава пресекла, пекари ускоро више неће моћи да нам подваљују

0

Ражани хлеб убудуће ће морати да има 70 одсто ражаног брашна, бурек 20 одсто надева, док ће пецива морати да имају тачну спецификацију шта садрже, што до сада није био случај.

Ово су нова правила која су прописана новим правилником који је Министарство пољопривреде прописала за пекарску индустрију. Међутим, бићемо сигурни какав хлеб једемо и шта стварно купујемо тек за две године, јер ће Правилник о квалитету жита, млинских и пекарских производа и тестенине ступити на снагу тек у јануару 2018. године.

До тада и даље ће се примењивати правилник из 1995. године, чија су решење била не само превазиђена већ често и прилично недоречена. То је пекарима омогућавало да практично на легалан начин профитирају, пропуштајући намерно да наведу тачне састојке у векни хлеба.

Најважнија измена јесте та што су сада јасније одређени проценти који морају да буду испоштовани како би пекар свој хлеб могао да назове ражаним, кукурузним, хељдиним или спелтиним. То је и највише збуњивало потрошаче, јер нису могли да знају шта заправо купују. Сада је прецизирано који је то однос сировина у производу да би он могао да се назове, на пример, ражаним хлебом. Па тако уколико ражени хлеб нема у себи минимум 70 одсто тог брашна, не може се сматрати таквим хлебом или уколико хељдин хлеб нема у себи 30 одсто хељде, не може се тако назвати.

Kолико брашна треба да садрже хлебови

Пшенични хлеб Интегрални пшенични хлеб Спелтин хлеб Ражани хлеб Kукурузни хлеб Хељдин хлеб Бурек
90% пшеничног брашна 80% интегралног пшеничног брашна 70% спелтиног брашна 70% ражаног брашна 60% кукурузног брашна 30% хељдиног брашна 20% надева

Према статистици за последњих девет година потрошња хлеба у Србији је пала за 17,97 килограма по становнику, па смо се по томе значајно приближили европским стандардима. Тако показују подаци из анализе о потрошњи становника, према којима је 2006. године за 365 дана свако од нас појео 101,5 килограма, а девет година касније само 83,71 килограм. Та потрошња је мања за чак 290 грама од онога што годишње поједе један Немац или Данац, док је у истој равни са Аустријанцима.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*