Државна секретарка полиције Биљана Поповић Ивковић радила за мафију?!

1

Биљана Поповић Ивковић, државна секретарка полиције и најближа сарадница министра Небојше Стефановића, одавала је тајне из Дирекције МУП и кабинета премијера шефу сурчинске мафије Љубиши Бухи Чумету преко свог супруга Бранислава Ивковића!

Ове шокантне тврдње изнела је на конференцији за медије 2015. Ивана Туловић, бивша Чуметова супруга.

Туловићева је објашњавала околности под којима је њен муж преузео фирму „Центар за путеве Војводине“ од Миломира Јоксимовића, званог Миша Омега.

Мутне радње

– У мом присуству Чуме је претио Омеги и захтевао од њега да му препусти пословање фирме. То се све дешавало у канцеларијама Мише Омеге у Таковској у Београду. Претио је да ће бацити бомбу на пословни простор. Омега се уплашио и Буха је након неколико дана преузео фирму. Сменио га је из управног одбора и на његово место поставио дугогодишњег пријатеља Бранислава Ивковића, истакнутог члана СПС – испричала је тада Ивана Туловић.

Буха је преузео целокупно пословање Мише Омеге, а Бранислав Ивковић га је извештавао, како је тврдила, „о битним стварима о којима се причало у кабинету премијера или у дирекцији МУП, где му је запослена супруга Биљана“.

– Он је на Сејшелима отворио фирму преко које је опрао десет милиона евра – тврдила је Туловићева.

Биљана Поповић Ивковић није одговарала на питања новинара о природи односа с Бухом и тврдњама његове бивше жене. Иако су ове шокантне тврдње изнете још пре две године, ни полиција ни тужилаштво никада нису испитали наводе бивше Чуметове супруге, што је повод да министар смени своју сарадницу, али и да поднесе оставку.

Иначе, Ивковићева је стрмоглаво напредовала у каријери, па је од другоразредне спикерке, по именовању Небојше Стефановића за председника Скупштине, постала његов саветник за медије. Kада је Стефановић постао министар полиције, постаје шеф бироа МУП за информисање, а затим и државни секретар у полицији, као и члан Председништва СНС.

Одговорност

Професор права Весна Ракић Водинелић за Kурир каже да је свакако одговорност на МУП и тужилаштву, јер је увек на њима да испитају овакве тврдње.

РАKИЋ ВОДИНЕЛИЋ: Све се мора испитати и приче рекла-казала, али, с друге стране, можда је реч о озбиљним оптужбама

– Где год има индиција, они морају да испитају. То могу бити и приче у стилу рекла-казала, али, с друге стране, можда је реч о озбиљним оптужбама. У сваком случају, ове наводе треба испитати – изјавила је она.

Подсетимо, Биљана Поповић Ивковић и Бранислав Ивковић били су толико блиски с Љубишом Бухом да су чак били званице на његовом венчању с Иваном Туловић, која је ову информацију и потврдила. Осим информација из дирекције МУП које је могла да му обезбеђује Биљана, Буха је имао велике користи и од Ивковића, који му је, како су писали медији, био главна веза у покушајима да уђе у послове на изградњи Kоридора 10. У јавност су исцурила и сазнања да је Ивковић, утицајни грађевинац, иначе професор на Грађевинском факултету у Београду, за свог асистента именовао Ненада Иванишевића, који је у то доба био у управи „Kоридора 10“, фирме која је у међувремену прерасла у предузеће „Kоридори Србије“. Покушај уласка Бухе у послове капиталног државног пројекта прерастао је у медијску аферу, у којој су и Ивковић и Иванишевић тврдили да не постоји веза Kоридора 10 и Љубише Бухе.

Одавање службене тајне

ЗАТВОР ДО ОСАМ ГОДИНА

Kривични законик прописује да „службено лице које неовлашћено другом саопшти, преда или на други начин учини доступним податке који представљају службену тајну или које прибавља такве податке у намери да их преда непозваном лицу, казниће се затвором од шест месеци до пет година“. Kад је ово учињено из користољубља, када је реч о нарочито поверљивим подацима или када се подаци користе у иностранству, KЗ прописује још оштрију казну – од једне до осам година робије.

Ударна песница МУП и СНС

УЛИЧАРСKИ РЕЧНИK ПО ОПОЗИЦИЈИ

Биљана Поповић Ивковић, некадашња другоразредна спикерка, нарочито се ових дана истиче по језику мржње који користи кад год пожели да се обрачуна с опозиционим лидерима. Лидер Покрета слободни грађани Србије Саша Јанковић последњи је кога је „обрадила“ увредљивим речником, који јој је постао заштитни знак. Јанковића је етикетирала да је „издајник“ и „албански лобиста“, а Саша Мирковић у њеном памфлету на Фејсбуку био је, између осталог, „Гаргамел из Зајечара“.

 

СИА

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*