Двадесет година од битке на Кошарама, јунаци живе вечно

0

Две деценије од почетка битке на Кошарама, једној од најтежих у новијој историји, у којој је 108 припадника Војске Југославије погинуло бранећи државну границу од албанских снага, навршава се данас.

Та битка заједно са оном на Паштрику, која је уследила након 78 дана, зауставила је НАТО поход на СРЈ али и продор албанских снага, а за тај велики успех, заслужни су обични војници, борци и старешине тактичких јединица.

„На Кошарама је страдао и 21 официр и подофицир, 50 младића на одслужењу војног рока, 13 војних обвезника и 24 добровољца. Рањено их је 256 и сви су они данас ратни и војни инвалиди. Многи од преживелих су због стреса изгубили ментални капацитет да привређују и обезбеђују егзистенцију“, рекао је за пуковник Љубинко Ђурковић – командант одбране Кошара.

Документарни филм „Ратне приче са Кошара“.
„Битка на Кошарама битка је која је, заједно са оном на Паштрику зауставила копнену интервенцију НАТО пакта. Али није зауставила само зато што су ови храбри, изузетни момци зауставили тада физичко кретање јединица, већ зато šто је агресор видео какав га отпор очекује“, рекао је министар одбране Александар Вулин на скупу на коме је најављено да ће на јавном сервису вечерас бити приказан документарни филм „Ратне приче са Кошара“.

Ђурковић је подсетио да се 1.500 припадника војске СРЈ супротставило надмоћнијој формацији терористичке војске Косова, која је била под командом НАТО официра.

„У њиховом првом ешалону биле су две бригаде од 6.000 људи. Други ешалон чинила је ‘атлантска бригада’ добровољаца из западних земаља, а резерву зелене беретке, маринци, припадници Легије странца. Имали су хеликоптере „Апач“, оклопни батаљон, артиљеријску ракетну дивизију, бацаче ракета …“, рекао је пензионисани пуковник и додао „то су биле снаге које су нападале Кошаре које смо бранили“.

Како је навео, борба је почела на велики петак 1999. године, а копнени напад на СРЈ лично је најавио председник САД Бил Клинтон.

Ђурковић је додао да се држава скромно одужила борцима и породицама погинулих војника.

„Обећавано је да ће се све уредити Законом, који је у припреми, да ћемо добити споменик. Очекујемо га за Дан хероја Кошара 14. јуна“, рекао је он.

Један од бораца са Косова и Метохије Ненад Михаиловић рекао је да би за све учеснике битке на Кошарама и Паштрику најзначајније било да држава донесе Закон, који би им регулисао статус и олакшао егзистенцију, као што су то учиниле и све земље и окружењу.

„Волели бисмо да нас се не сете само за годишњице…. Преживели смо пакао, касетне бомбе, страдања и смрт … и поново бисмо учини исто јер је то наша земља,“ рекао је тај одликовани ратни херој за Танјуг.

Војни аналитичар Александар Радић казао је да је борба око Кошара зауставила амбицију албанских снага да продру у великом стилу на КиМ.

„Командири водова и чета учинили су праву ствар. Припадници 53. граничног батаљона, 125 моторизоване бригаде и друге јединице примили су велики ударац али су зауставили албанске снаге“, казао је Радић за Танјуг.

Радић је додао да је чињеница да је у ратном хаосу велики ефекат постигнут радом људи на тактичким дужностима, никако не оних са вишим чином:

„Нико од њих не може себи приписати заслуге, то су учинили обични војници, борци и страрешине тактичких јединица, они су урадили сјајан посао, и спречили албански продор“.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*