Двери: 10 тачака за породицу

Ових 10 тачака биће окосница породичне политике која ће бити примењена у Србији када Двери буду водиле државу.

0
  1. Закон о заштити породице: стварање законског оквира који би обавезао све државне органе да штите природну породицу и обавезивање Владе Републике Србије да при расподели буџетских средстава приоритетно издваја средства за мере директне и индиректне финансијске помоћи породици и наталитету. Увођење Дана породице у Србији као празника и нерадног дана.
  2. Министарство за породицу – у Србији тренутно не постоји Министарство које брине о интересима породица. Предлажемо да такво Министарство буде обавезни део Владе Србије.
  3. Заштитник права породица – као независна институција коју поставља Народна скупштина који ће заступати интересе породица, а нарочито у смислу заштите права природних породица и као про-породични контролни механизам рада Владе.
  4. Мајчинство као радна категорија – под одређеним условима, мајке са троје и више деце ће имати опцију да њихова ексклузивна посвећеност породици сматра радном категоријом, за шта ће примати плату и имати бројне друге повластице.
  5. Реформа постојећег Закона о финансијској подршци породици са децом – дечији додатак за сву децу; универзални породични додатак за све породице са троје и више деце.
  6. Реформа пореског система – тренутно не постоје ефикасне пореске олакшице за вишедетне породице у Србији. Предложићемо свеобухватну пореску реформу која ће фаворизовати породице са више деце.
  7. Стицање и заштита породичног дома – припрема низа законских мера које ће омогућити брачним паровима да дођу у посед породичног дома за краћи временски интервал, као и закон који ће онемогућити губитак породичног дома у случају презадуживања.
  8. Породично оријентисан бизнис и економија – финансијска подршка оним компанијама које запошљавају мајке и очеве, као и чланове породица у којима ниједан члан није запослен; примена одрживих мера које ће помирити професионалну и породичну каријеру (прилагођавање у радном времену за мајке и очеве). Промена радног времена: од 7-15 часова, недеља и празници нерадни
  9. Породично оријентисан образовни систем – образовање о светости људског живота; лепоти детета у мајчином стомаку; мајчинству и очинству; значају природне породице.
  10. Различите про-породичне мере на општинском нивоу – бесплатан превоз и паркинг карте за породице са више деце, као и бесплатно коришћење базена и улазак на спортске манифестације, бесплатно похађање предшколских установа за треће и свако следеће дете.

„Циљ је да Влада Србије постане пријатељ деце, беба и породице и када се Двери буду питале у Србији, Дан породице мора да постане државни празник. Сигуран сам да нема боље и успешније политике у 21. веку од породичне политике“ – рекао  је Бошко Обрадовић.

Ових 10 тачака биће окосница породичне политике која ће бити примењена у Србији када Двери буду водиле државу.

Обрадовић је, у сусрет београдским изборима, посебно истакао да ће Двери пред Београђане изаћи са програмом да Београд коначно постане породични град, који ће пружити низ повластица и подршке породицама у престоници: од бесплатног паркинга за породице са троје и више деце до разних могућности за коришћење бесплатних спортско-рекреативних услуга до бесплатних културно-уметничких манифестација, образовних услуга и школских уџбеника.

Посебно је важно да се радно време у Србији врати на некадашње када се радило од 7 до 15 часова и тиме остављала могућност родитељима да посвете више времена породици, а да недеља и празници заиста буду нерадни за све грађане. Ово је и сада званично на снази, али се у пракси не примењује, чиме се ускраћује породичним људима, нарочито женама, да могу да испланирају дан у коме могу да се посвете својој породици.

Обрадовић је изразио задовољство што ће делегација Двери, предвођена њиме, бити учесник на предстојећем Светском конгресу породица у Мађарској од 25. до 28.маја. Породична политика Двери је препозната од стране Светског конгреса породица, А Двери као једина политичка странка на свету која је кандидовала породичну политику као најважнију програмску орјентацију и служи као пример организацијама широм света.

Обрадовић ће бити и говорник на Глобалном политичком форуму лидера који ће се одржати у Парламенту Мађарске 26.маја.

ДВЕРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*