Двери: Нешто смрди у Бачкој Тополи

0

У Бајши се одржао протестни скуп становника ове месне заједнице у општини Бачка Топола, против загађења и несносног смрада који се осећа у селу, а потиче од загађене реке Криваје. Организатор је на иницијативу великог броја мештана била Месна заједница Бајша.

Српски покрет Двери је својим учешћем на овом скупу дао подршку мештанима у њиховој борби за здраву животну средину. Двери су спремне да у све даље активности буду укључене и да помогну да се за овај проблем чује што даље. Очекујемо од власти да   почну  да раде свој посао и да свим грађанима омогуће здрав живот, без разлике где живе. Грађанима више ништа не значе одговори и констатације  покрајинске инспекције да постоји велико загађење и суштински представљају само  одлагање решења проблема. Они очекују конкретно да се нешто уради како би се смањило загађење. Сматрамо да се проблем веома лако може решити. Треба само да постоји воља општинске, покрајинске и државне власти и да Министарство заштите животне средине предузме одговарајуће мере. Да се идентификују највећи загађивачи у општини Бачка Топола и да им се наложи уградња одоварајућих филтера и пречистача, јер поред мештана Бајше угрожени су и остали грађани Бачке Тополе услед  дугогодишњег не решавања проблема аерозагађења.

Загађивачи се сакривају иза уредбе коју је донела Влада Републике Србије где је као мера усклађивања са прописима ЕУ и поглавља 27 као крајњи рок за примену еколошких закона  одређена 2025. година. Уградња филтера треба да се орочи на рок који је примерен хитности саме ситуације и не постоји никакав оправдан разлог који би био на страни загађивача.Двери ће тражити да се та уредба  Владе Републике Србије поништи због интереса и здравља грађана. Примена еколошких закона  не треба да буде одлагана због угрожености наших грађана, а не да се то дешава због акционих планова у процесу приступања ЕУ .Уколико се у кратком року не донесе одлука која би убрзала решење мештани Бајше су најавили радикализацију протеста.Двери Бачке Тополе их подржавају и надају се да ће надлежни имати слуха и да ће мештани Бајше и Бачке Тополе имати здраву и чисту животну средину као једно од основних људских права које им је ускраћено.

 Инфо служба Двери Бачке Тополе

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*