Двојица Срба избодена ножем у Сувом Лукавцу код Истока, њихову мајку давили (ВИДЕО)

0

На двојицу српских младића, у њиховом дворишту у Метохији где живе, изведен је напад хладним оружјем, по карактеристикама – убиство у покушају.

Двојица српских младића нападнута су ножевима од стране Ашкалија у свом дворишту и у покушају убиства срећом су прошли само са лакшим телесним повредама.

Нападачи су касније пресрели и напали мајку једног од Срба на које су кидисали, док се жена враћала с посла и моткама разбили возило у коме се жена налазила.

Један од нападнутих Леонид Дубић је локалном радију рекао да су само срећом нису избегли тешке повреде.

– Kренуо сам из Осојана, кад смо стигли у Лукавац, испред моје куће се налази један лежећи полицајац, стао сам, да прође поред мене ауто, међутим, тај ауто, то су нам нове комшије, кренуо је на мене колима. Изашао сам из аута, питао сам га, што радиш то, што идеш на мене колима? Он је кренуо да ме удари, ту смо кренули да се гурамо, дошао је баш М… После тога је он извадио нож из аута, кренуо да ме јури, да ме убоде, ударио ме ножем по глави, нанео ми повреде и расекао ми прст ножем. После тога су почели да нас јуре. Склонили смо се у једно српско двориште, код мојих рођака Дубића, моји рођаци. Да би се спасап од ножа М. је побегао у двориште. Они су га спречили да уђе у двориште и почели да га туку. Један од Ашкалија је на њега кренуо ножем, покушао је да га убоде. Срећом је погодио ножем у телефон – испричао је Леонид.
Међутим, нападачи се нису задовољили овим, очигледно су желели крв. Наставили су да их прогањају.

После тога, М је дошао код мене кући, они су и даље јуришали и пред кућом су нас практично јурили ножевима. Постоји снимак. Ту се завршило, позвали смо полицију. Полиција их је одвела, ми смо дали изјаве. Шта је са њима, не знам, каже Дубић.

Они нису желели да проблем даље увећају и примирирли су се са надом да ће се на томе завршити. Међутим, напади су настављени.

– Нисмо хтели да објављујемо ништа али смо сутрадан имали нови проблем. Мајка је била на послу, зауставили су је на путу испред њихове куће и ту су кренули фактички да је даве, да је ударају. Моткама су разбили кола док је она била још унутра. Она је побегла, оставила ауто и дошла кући, тада смо звали полицију. Мајка је тренутно отишла и одвезла ауто у полицијску станицу, не знам због чега и шта и како, због сликања и то је то, објашњава Дубић.

Он каже да му није јасно зашто су нападнути. Случај је пријављен такозваној „косовској полицији“ одакле је потврђено да је истрага у току.

У серији напада започетој 16. априла поподне, страдале су четири жртве. Двојица Срба, мајка једног од њих и једна од жена Ашкалија која је покушавала да спречи да дође до веће несреће услед чега је и сама постала жртва. Двојица нападача су ухапшена и задржана у протвору такозване „косовске полиције“.

У Сувом Лукавцу данас живи девет Српских повратничких породица као и шест породица Ромске, Ашкалијске и Египћанаке зајединце. Срби су у овом селу били честе мете напада а углавном се то односи на њихову имовину и летину које су паљене са намером застрашивања преосталих Срба.

Попут претходног случаја када је Шиптар три ученице средње медицинске школе повезао док су стопирале ка неколико километара удаљеној школи, а онда наставио да вози даље док девојчице нису почеле панично да вриште, и овај напад пролази без неопходне пажње српских медија. Тачније, систематски је прикривен а у медијским извештајима се чак и не помиње. Локални радио који је објавио ову вест поставио је и видеокоји су касније одбили да прикажу интернет портали иако то технички не представља никакав проблем. Истовремено, екипе теевизија са КиМ су се нашле у Београду да прикажу и објасне разлоге Срба са Косова и Метохије који су у Београду учествовали на митингу подршке Александру Вучићу. Наравно, и тоне на правичан и објективан начин који би расветлио уцене и приморавања којима су натерани да учествују на том митингу већ су наводно из убеђења превалили више стотина километара.

Језива је ситуација у коју нас увлаче медији под контролом режима чија политика директно подстиче злочине храбрењем нападача на КиМ тиме што непрестано кука да је држава немоћна. Тако шаље јасну поруку нападачима да су Срби остављени на њихову милост и немилост. У окружењу где су Шиптари већина, или као у овом случају Ашкалије који припадају групи ромских заједница али оној најекстремнијој про-албанској, за Србе који тамо живе вакво понашање српских власти готово је потписивање смртне пресуде. Свакодневно се суочавамо са ситуацијама које то потврђују и за сада, само срећом и чињеницом да их Бог није напустио, међу косовским Србима нема фаталних исхода и смрти, али… докле?

KiM novine

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*