ЏОМИЋ: „Црногорска Влада хоће инспектора поред ћивота Светог Василија Острошког“

0

Координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске протојереј ставрофор Велибор Џомић изјавио је да Приједлог закона о слободи вјероисповијести и правном положају вјерских заједница, који је утврдила црногорска Влада, представља удар на Митрополију и остале епархије СПЦ-а у Црној Гори, на слободу вјере, вјерску историју и културу.

Џомић каже да се након првог површног читања види да је Приједлог закона гори од Нацрта закона из 2015. и да образложење које је пружено уз документ не кореспондира са историјским чињеницама.

– Када би тај монструм од приједлога закона ступио на снагу, не треба се чудити да поставе пореског инспектора поред ћивота Светог Василија Острошког да уписује ко је дао какав прилог и да то броје и пребројавају. То је нешто што не постоји ни у једној цивилизованој држави у свијету – рекао је Џомић за Радио Светигора.

Према његовим рјечима, СПЦ има уређено финансијско пословање које је у функцији мисије цркве, а примитивизам, који је овдје демонстриран, превазилази сваки разум.

Џомић истиче да ће ово бити први пут у модерно доба да једна држава, као секуларна, исказује амбицију да постане власник, држалац и корисник, сакралних објеката.

– Много тога је спорно. Одмах на почетку сам видио да није усаглашен са међународно правним актима, смјерницама ОЕБС-а и Савјета Европе, са бројним пресудама Европског суда у Стразбуру. Питање начина остваривања и заштите слободе увјерења које је сад прикачено у наслов закона јесте питање коме у закону уопште није посвећена пажња – рекао је Џомић.

Приједлог овог закона, како каже, њему више личи на један идолошко-партијско-политички памфлет, него на озбиљан приједлог закона.

Џомићу је посебно проблематично што је са највишег мјеста извршне власти речено да се овим законом заправо жели створити нова реалност у завршетку формирања националног и грађанског идентитета Црне Горе.РТРС, Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*