ЏОНСОН СВЕ ПОБРКАО: Енглези су тридесетих година поздрављали Хитлера уздигнутом руком

0

Већина светских медија је прекјуче пренела вест да је шеф британске дипломатије Борис Џонсон изјавио да сматра да председник Русије Владимир Путин користи Светско првенство у фудбалу за побољшање имиџа Русије.

Он се сложио са једним од посланика да ово што се сада дешава личи на то како је Хитлер искористио Олимпијске игре 1936. године у Берлину.

Ако је и од Енглеза, много је, јер просто је невероватно да се Џонсон не сећа, или пак не жели да се сети на који начин су управо његови сународници учествовали у спортским такмичењима са спортистима нацистичке Немачке.

Те 1936. многи су били Хитлерови пријатељи. Парадокс је да су му најближи били Пољаци, а није непознато ни то да су заједно са њима черупали Чехословачку, у моментима када су Немци анектирали Судете. За то време, Британац Чемберлен и Француз Даладје су мудро ћутали!

Треба нагласити и то да су Совјети Олимпијске игре 1936. бојкотовали због грађанског рата у Шпанији и нацистичког мешања у њега.

Елем, да останемо на теми фудбала, са историјског аспекта веза са Хитлером, сигурни смо да би се требало сетити овог 14. маја 1938. године, када је фудбалска репрезентација Енглеске гостовала на већ поменутом Олимпијском стадиону у Берлину и пред 110.000 навијача салутирала нацистичким поздравом пред почетак утакмице.

Чувени Стенли Метјус, који је касније добио титулу сера, био је међу онима који су салутирали у част Хитлера и нацизма. Једна ласта не чини пролеће, али треба похвалити голмана Џека Кирбија, који је једини одбио да дигне десницу увис, мада је било огромних притисака од стране британских дипломата да то учини.

Можемо, на крају, да се сетимо и гостовања Дерби Каунтија у Немачкој 1934. године, када су фудбалери тог енглеског клуба на све четири утакмице салутирали дизањем руке.

Шта мислите, да ли су ово сасвим довољни разлози да Енглези у широком луку избегавају тему која повезује фудбал и Хитлера?

 

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*