Еписком Сергије: „Недопустиво је да бискуп у Бања Луци проглашава православне светиње РИМОKАТОЛИЧKИМ!

0

Његово преосвештенство епсикоп бихаћко-петровачки Сергије упутио је отворено писмо бискупу бањалучком Фрањи Kомарици, у ком га упозорава на покушаје прекрајања историје и присвајања српске православне културно-историјске и духовне баштине на подручју Бихаћко-петровачке епархије.

У отвореном писму наводи се да је повод за ово обраћање непримерено понашање свештеника Бањалучке бискупије, извесног дон Давора Kлечине, који својом активношћу, превенствено на друштвеним мрежама, додатно продубљује несрећним ратом настали јаз између Срба и Хрвата, православних и римокатолика. Владика Сергије навео је и да га посебно брине објављени Зборник радова „Дубички архиђаконат у развијеном средњем вијеку и његови трагови кроз каснија стољећа“, у ком су, као баштина Римокатоличке цркве, описани православни манастири Моштаница, Kрупа на Врбасу, Ђурђевац, као и бројна црквишта у долини Сане, у Поуњу и Подгрмечу.

– На основу информација које сам добио од парохијских свештеника и верника, а у шта сам се касније и сам уверио, дон Kлечина, који обавља свештеничку дужност у Дрвару, један је од оних који дрско, безобзирно и научно неутемељено покушава својатати српску православну културно–историјску и духовну баштину на подручју поверене ми Епархије, настојећи, само њему знаним методама, све православно приказати као римокатоличко, односно све српско као хрватско – указао је владика Сергије.

Епископ Сергије истакао је да Kлечина није ни први ни посљедњи који је са истом намером на истом задатку.

– Пишући о протеклом рату, Kлечина, оживљавајући успомене из детињства, оправдано плаче над бањалучком Ферхадијом, али не видесмо сузе које потекоше са његовог лица над српском децом, женама и старцима из Дракулића, Мотика и Шарговца, оне исте деце чије је животне стопе прекинуо нико други до онај Мирослав Филиповић, у народу познатији као Фра Сотона, који се такође називао свештеником Римокатоличке цркве – указао је владика Сергије.

Епископ Сергије навео је да Kлечини нису потекле сузе ни због Шушњара, ни због Гаравица, нити због било кога другог чија је жртва у стању да стане на пут његовом прекрајању историје. Он је поручио да је активност Kлечине већ унапред осуђена на пропаст, „јер зна овај распети народ шта је његово, а шта није, зна и преноси са колена на колено“.

Владика Сергије је навео да „све оно што српски народ зна истовремено потврђују и валидна историјска истраживања, која Kлечину и његове сараднике, који долазе са разних страна, уопште не занимају јер они своју пројектовану историју покушавају створити на прекрајању српске православне прошлости“.

– Можда сам овим писмом пренагласио значај Давора Kлечине, али он је само експонент одређених кругова који настављају свој пут, давно трасиран, на штету мене, мојих свештеника и православних верника Епархије бихаћко-петровачке, али и на штету наше прошлости и предака, које смо дужни на сваком месту достојно бранити, не гледајући на то ко нас и са којом силом тлачи и напада, фалсификујући наше историјско трајање – истакао је епископ Сергије.

Владика Сергије у обраћању Kомарици поставља питање шта је крајњи циљ таквог деловања.

– Плашећи се да су покушаји Kлечине само наставак ненаучних тврдњи такозваног научног скупа, који је одржан са Вашим благословом 24. и 25. априла 2017. године, оправдано се питамо шта Вам је крајњи циљ: да нам, ненаучним методама, покушате одузети нашу вековну баштину или само, преко наше баштине, продубљујете сопствено трајање? – упитао је владика Сергије.

Према његовим речима, ако неко сопствени идентитет покушава продубити на богатој културно-историјској баштини православног српског народа, тај не жели видети сопствени одраз у истини нити жели сачувати толико жељени мир међу народима.

– Kлечини и њему сличнима желимо оздрављење у истини, а свима онима који, са Вашим знањем или без њега, неуморно и неуспјешно фалсификују нашу прошлост поручујемо да се баве проучавањем властите баштине, тамо где је имају, а наша историја остаје наш понос и нећемо дозволити било коме да се са њом поиграва, да је релативизује и на крају фалсификује – поручио је владика Сергије бискупу Kомарици.

Србија данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*