„Ер Србија“ добила прву жену капетана у историји српске цивилне авијације!

Весна Алексић одувек је сањала да лети за националну авио-компанију, а по доласку у „Ер Србију“ не само да је остварила тај циљ, него је постала прва жена на позицији капетана у историји српске националне авио-компаније, саопштила је данас „Ер Србија“.

0

Тридесетшестогодишња Алексићева придружила се авио-компанији на позицији капетана на ускотрупним авионима „ербас А319“ и А320, пише у саопштењу.

Алексићева, која је удата и има једно дете, свој први лет на позицији капетана „Ер Србије“ обавиће на лету ЈУ826, у уторак 27. децембра, од Београда до Бејрута, наводи компанија.

Алексићева са извршним директором за саобраћај „Ер Србије“ Давором Мишељићем

„Наша компанија поштује родну равноправност у свим аспектима свог пословања, укључујући и чланове летачких посада и изузетно нам је задовољство да се нашем тиму придружила прва жена на позицији капетана“, рекао је генерални директор „Ер Србије“ Дане Кондић.

Весна, рођена Београђанка, ћерка ваздухопловног инжењера, летачку каријеру је почела 1999. године на Летачкој академији у Вршцу, где је стекла искуство на авиону са једномоторцу „цесна 172“, пре него што је прешла на турбопропелерске двомоторце „цесна 310“ и „пајпер ПА-34 сенека“.

Пошто је дипломирала на Академији, Алексићева је прешла у „Монтенгро ерлајнс“, где је радила као копилот на авиону „фокер 100“, од 2007. до 2012. године.

На позицију капетана је напредовала 2014. године, док је живела у Скопљу.

Алексић каже да је један он незаборавних летова био њен први ноћни лет изнад Београда. “Видевши Београд са висине од 3.000 метара, сва та светла у мраку, било је невероватно искуство и један је од многих разлога због којих волим ово што радим.”

ФоНет

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*