Ердоганов зет срушио турску лиру

0

Вредност турске валуте је потонула готово 4 одсто на 4,7488 лира за долар након што је председник Реџеп Тајип Ердоган за министра финансија именовао свог зета.

– Овоме се апсолутно нисмо надали. Тржиште је ишчекивало именовање владе, а сигнал је јасан – ово није протржишна, већ проердогановска влада – коментарисала је Нора Нојтебум, аналитичарка холандске банке АБН Амро.

Бригу о турским јавним финансијама тако преузима 40-годишњи Берат Албајрак који је 2004. оженио Ердоганову кћерку.

Дипломирао је пословно и финанцијско управљање на њујоршком Универзитету Паце, а 2015. постаје парламентарни заступник дошавши с места првог човека компаније Цалик Холдинг, преноси Пословни дневник.

Те године именован је и за министра енергетике, а важи за једног од најближих Ердоганових сарадника.

Његово именовање за министра финансија огласило је звоно за узбуну међу страним аналитичарима који сматрају да је то само корак даље у погоршању независности монетарне политике и општег стања турске економије.

У предизборној кампањи Албаyрак је тврдио да је пад вредности лире од 20 одсто у овој години резултат „операције са страном позадином“ којој је циљ свргавање владе.

Из тих је речи евидентно да ће нови министар имати мало разумевања за аргументе финансијске заједнице која тврди да је потонуће лире резултат прегревања економије и недовољно високих каматних стопа.

А што се тиче монетарне политике, председник Ердоган већ је у уторак отклонио сваку сумњу да ће централна банка моћи да вуче потезе супротне његовом ставу.

Ердоган је наиме потписао уредбу којом присваја овлашћења именовања гувернера централне банке и његових заменика, а мандат им се скраћује с пет на четири године.

 

блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*