ЕУ тражи Косово

0

 

Србија неће постати чланица Европске уније док не потпише правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа са Косовом и такво решење не зацементира доношењем новог, „прилагођеног“ устава.

То, практично, значи укидање свих паралелних институција Србије у јужној покрајини и њено дефинитивно прихватање као међународно признате државе. Тако је још 2008. решила немачка канцеларка Ангела Меркел, и то су знали и српски политичари, од времена владе Мирка Цветковића и председниковања Бориса Тадића, владе Ивице Дачића, владе Александра Вучића, па све до председниковања овог последњег. Ћутали су. Ништа речитији данас нису ни представници партија које наступају као опозиција владајућем СНС-у на предстојећим изборима у Београду. Драган Ђилас, Саша Јанковић, Драган Шутановац… вешто избегавају да се уопште изјасне о овој, практично, најважнијој теми данашње Србије.

За разлику од њих, Саша Радуловић, лидер покрета „Доста је било“ и Бошко Обрадовић из „Двери“ недвосмислено су ставили до знања да нису ни за какво наметнуто „прилагођавање“ Устава, а поготово за избацивање из највишег правног документа преамбуле у којој јасно стоји да је „Косово и Метохија саставни део територије Србије који има положај суштинске аутономије у оквиру суверене државе Србије“.

Како се очекивало, обавезу одрицања од дела те суверене српске територије вољан је на себе да преузме Александар Вучић. Уз пуну подршку Брисела и окретање главе поменутих опозиционих лидера. Његов најављени „Унутрашњи дијалог“ на све то би требало да постави крст.

Али председник нема подршку српских грађана, укључујући и Београђане који би својим гласовима на изборима у марту могли и морали да утичу на креирање сасвим нове српске политике, укључујући и приступ решењу косовског проблема.

Оно о чему се у Београду, такође, видљиво ћути је сурова истина да ни тражени пораз Србије неће аутоматски значити њен пријем у ЕУ. Постоји још много тога да се „испреговара“. А то ће свакако подразумевати обавезу одрицања од било какве самосталне сарадње са Русијом, Кином, наметање неповољних услова пословања, стављање на исте економске гране са Румунијом и Бугарском… Са „прилагођеним“ уставом, или без њега…

Михаил Суслов

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*